Hvad vil det sige at være et mikroforlag? I denne samling af manifester, vil læsere kunne se på første hånd, hvilken energi og kærlighed der bliver lagt i deres bøger.

 

Leg med manifestgenren

Flere af Danmarks mikroforlag er gået sammen om at lave en fælles handelsportal, hvor læsere nemmere kan se, hvad de forskellige mikroforlag har at tilbyde. I anledning af åbningen af mikrofest.dk har 24 mikroforlag skrevet hver deres manifest, hvilket har resulteret i denne samling af mikro-manifester. Hvert forlag løser opgaven meget forskelligt. Man ser tjeklister, tegneserieforsider, brainstorm osv. – mange kreative idéer og leg med genren manifest. Ekbátana har lavet en ABC-opremsning, forlaget Virkelig har taget et uddrag af Leslie Kaplans Redskaberne (som de selv har oversat), og Republik har skrevet et takkebrev til forfatteren James Kelman.Indholdsmæssigt er der også flere af forlagene, der har leget med sproget. Skal man skrive kontant, eller er det eventuelt bedre at udtrykke sine poetiske holdninger ved at lade det spejles i sproget? En sådan overvejelse kan for eksempel ses i Asger Schnacks Forlags input:

Jeg er en skulptur af Jean Arp, og derfor ved jeg, hvordan en krop er en del af naturen. Lyset falder på mig, og mørket gemmer sig bag mine former. Det er sådan, jeg driver forlag.

Der er også forlag, som for eksempel Sidste Århundrede og Gladiator, der har skrevet mere traditionelle manifester, men hvad er et manifest? Fuglekøjens input til Mikrofest er rent faktisk Wikipedias definition på begrebet manifest:

[…] en tekst, som danner grundlag for en ideologi, en kunstnerisk retning eller anden slags kulturel bevægelse, gennem at gøre rede for principperne og intentionerne som ligger til grund.

 

I ånd med manifestgenren?

At lave en antologi af manifester forekommer som en passende måde at oplyse læsere om, hvorfor man bør købe bøger fra mikroforlag. Alligevel får jeg ikke indtryk af, at man vil ændre noget hos læserne. Mikrofest er mere et oplysende værk om, hvad et mikroforlag er, og hvad de forskellige mikroforlag arbejder med, fremfor et forsøg på at omvælte læserne. Mange af forlagene giver ikke udtryk for, at de har nogen specifik agenda, men snarere en forklaring på, hvorfor de arbejder med mikroforlag. Et eksempel på dette er forlaget Lesen, som skriver:

Vi udgiver bøger af kærlighed fordi vi elsker at give oplevelser videre til andre. Forfattere og oversættere (og grafikere) er rockstjerner hos os. Punktum. Vi arbejder med folk i alle led. Vi dør af grin (og lidt af sult) mens vi laver bøger.

Mikrofest er meget berigende, fordi det giver læseren et overblik over, hvilke slags mikroforlag der er, og hvad mikroforlag kan give, som almindelige forlag ikke kan give. Men ånden er for passiv til, hvad man forbinder med manifestgenren. Frem for at sige, at dette er en samling af manifester, vil jeg i stedet beskrive det som en samling af kærlighedserklæringer til litteratur og mikroforlagsverdenen!

 


 

INFO

Forskellige forfattere

136 sider

Arkiv for Detaljer

Marts 2018

Køb bogen på Arkiv for Detaljer her!