Årets litterære begivenhed i Humlebæk kan i år fejre jubilæum. Når Louisiana Literature løber af stablen den 22.-25. august, er det tiende gang, at kunstmuseet kan slå dørene op til festivalen. Det har ikke skortet på spændende forfatterbesøg de foregående år, og plakaten i år afslører også lidt af et festmåltid, hvad enten man er til det danske eller udenlandske litterære køkken.
Jeg har set nærmere på programmet, og der er mange arrangementer, der tiltaler mine smagsløg. Gode, velkendte forfatter(inder) såvel som nye og/eller ukendte af både dansk og udenlandsk herkomst.  

Sjón

Den islandske forfatter Sjón var blot 15 år, da han udgav sin første digtsamling Sýnir. Det var efter denne debut, at han skiftede navn fra Sigurjón Birgir Sigurdsson til sit kunstnernavn Sjón, som kan oversættes til “udsyn” på dansk. Selvom han mest er kendt for sine romaner, som han i øvrigt har vundet flere store priser for, burde man se nærmere på hans lyrikudgivelser. Går man ind i hvilken som helst boghandel i Reykjavik, står et betydeligt udvalg af hans digtsamlinger på hylderne. Det er ikke tilfældet i Danmark, hvor hans romaner er fremtrædende. Islandsk litteratur har altid fascineret mig, og det samme har den islandske sprogideologi. Det er i lyrikken, jeg især kan mærke det, da islandsk i lingvistisk forstand er et homogent sprog. Forstået på den måde, at sprogsamfundet er uden betydelige geolekter og sociolekter, hvorfor alle har fælles sproggrundlag, og hvor fremmedord ses som en trussel, og dialekter ikke findes, i hvert fald ikke hvad vi i Danmark forstår ved dialekter.
Sjón har også skrevet tekster til Björk og til Lars von Triers Dancer in the Dark.

Sjón kan opleves:

Torsdag: Interview kl. 20 i Koncerthallen.
Søndag: I samtale med László Krasznahorkai kl. 15 på Parkscenen.


Claudia Rankine

På trods af, at den jamaicanskfødte forfatterinde Claudia Rankine ikke er akademisk uddannet inden for politik, har hendes idealer og tanker herom haft stor indflydelse på kulturen i Amerika. Hun har en evne til at bruge et simpelt og poetisk sprog til at beskrive konsekvenserne af kollektiv uorden, forbrugerkapitalisme, racisme og andre kulturelle kampe og problemer. 
Hendes seneste udgivelse, Statsborger (Kronstork), har gjort et stort indtryk på mange, blandt andet skrev Modspors Mikkel le Fevre i sin anmeldelse: “Statsborger er en personlig undersøgelse af den racisme, der kan tage sig ud på to måder: den dehumaniserende og den, som dem, der benytter sig af den, ikke ved, er racistisk. Da den første er ganske åbenlys, er den sidstnævnte mest interessant. Et eksempel på dette forekommer på en af de første sider i bogen: digterjeget er blevet hyret, fordi arrangøren insisterede på, at det skulle være en sort forfatter. Det vil sige, at hun bliver anskuet som en sort forfatter, før hun bliver anskuet som forfatter. Hendes hudfarve bliver her en identitetsmarkør, der er stærkere end så mange andre, og det er på trods af, at hendes hudfarve ikke er en uløselig del af hendes forfattervirke.”

Claudia Rankine kan opleves:

Torsdag: Oplæsning kl. 18:30 på Vestscenen.
Fredag: Interview kl. 15:30 Koncertscenen.
Lørdag: I samtale med Anne Waldman kl. 15:00 på Parkscenen.


Robert Crumb

Den 75-årige amerikanske tegneserieskaber er den måske største inden for sit felt. Han har altid tegnet og fik stor betydning for undergrundstegneseriens gennembrud i slutningen af 1960’ernes modkultur, hvor han skabte sine to ikoniske figurer, Fritz The Cat og Mr. Natural.
Robert Crumb er også musiker og har skabt adskillige pladeomslag igennem tiden, mest kendt er han nok for Cheap Thrills med Janis Joplin og Big Brother And The Holding Company.
På Louisiana får han selskab af hustruen Aline Kominsky-Crumb, som også er tegneserieskaber, og sammen vil de præsentere Tegn på kærlighed (Cobolt), der bygger på parrets samliv gennem 35 år.

Robert Crumb kan opleves:

Fredag: Interview kl. 12:30 på Parkscenen
Søndag: Samtale med Aline Kominsky-Crumb kl. 16 på Parkscenen


Nanna Storr-Hansen

Modspors første møde med Nanna Storr-Hansens lyrik var, da hun udgav digtsamlingen Spektakel (Arena) på Kvindernes Internationale Kampdag: “Med en nærmest spektakulær sanselighed skriver hun en organisk kropslighed frem i Spektakel. De absolut fleste steder formår billederne virkelig at fæstne sig i bevidstheden. Bevidstheden der pludselig ikke er så afgrænset en størrelse, som man måske før har tænkt den. Den både bevæger sig og er – bevægende.” Således skrev Malou Stålholt i sin anmeldelse af digtsamlingen. Det er økopoesi, naturlyrik og en affektion for dyr, når det er bedst. Nanna Storr-Hansen er aktuel med digtsamlingen Lyngtarm (Forlaget Virkelig).

Nanna Storr-Hansen læser op på Villascenen fredag kl. 16.30. 

Michel Houellebecq

Han er en af den nyere tids mest kontroversielle forfattere, og her i landet har franske Michel Houellebecq også et stort og trofast publikum. I år er han aktuel med romanen Serotonin (Rosinante), hans syvende udgivelse på dansk, siden Elementarpartikler (Rosinante) udkom i 2001.
Mindre kendt herhjemme er den 63-årige forfatters liv som lyriker og sanger, men i hjemlandet har han udsendt adskillige digtsamlinger, og med backing af gruppen Eiffel kunne man i 2000 høre ham som rocksanger med et udtryk a la Gainsbourg på cd’en Michel Houellebecq présence humaine
Måske fortæller han om det, når han ved en af sine optrædender svarer på spørgsmål fra publikum?

Michel Houellebecq kan opleves:

Fredag: Interview 19:30 på Parkscenen.
Lørdag: Svarer på spørgsmål fra publikum 16:30 på Parkscenen.


Nicolaj Stochholm

Første gang jeg hørte Nicolaj Stochholm læse op, var på Johan Borups Højskole i København, hvor Lille Bogdag 2019 fandt sted. Han læste blandt andet sit bidrag til det altid vedkommende tidsskrift Victor B. Andersen’s maskinfabrik, og hans forholdsvis korte oplæsning vakte min nysgerrighed, hvorfor jeg i høj grad ser frem til at høre ham læse op til Louisiana Literature i år. 
Nicolaj Stochholm er aktuel med digtsamlingen Udenfor pesthotellet (Gyldendal); et værk dedikeret til hans far. Forfriskende fordi vi i lang tid er blevet bombarderet med bøger, hvor mor er i centrum, den såkaldte New Motherhood-bølge, for ikke at glemme Dea Trier Mørchs renæssance med mere. Ikke fordi der er noget galt med denne litterære bølge, men det er både frisk og velkomment, at Nicolaj Stochholm sætter fokus på farrollen og dennes betydning for ham, når sygdom rammer, og en kommende død er uundgåelig.

Nicolaj Stochholm læser op på Villascenen lørdag kl. 15.



Ord og musik

Ud over de mange forfattersamtaler og interviews er der også en håndfuld koncerter på Louisiana Literature, og vi ser især frem til at høre to af dem, nemlig Claus Hempler og Lise Westzynthius sammen med Bjørn Rasmussen:

Claus Hempler er i år sprunget ud som sanger på sit modersmål på lp’en Kuffert fuld af mursten og det endda på en poetisk meget overbevisende måde. Alle ved, at han kan synge, hvad han igennem årene har demonstreret på fornem vis på en håndfuld plader i eget navn og før det som frontmand i bandet Fielfraz, men at han også kunne omfavne det danske sprog så smukt og eftertænksomt, er en af de store og gode overraskelser i dansk musik i 2019.

Claus Hempler kan opleves torsdag kl. 20 på Villascenen

Lise Westzynthius har – lige som Claus Hempler – også arbejdet på både engelsk og dansk, og det danske sprog danner også rammen om de ti sange, som hun udgav sidste år under titlen Ja; hendes femte album i eget navn og det første i seks år. Hun har en både stærk og sårbar pen, og fremfor alt er hun personlig og nærværende i sine nye sange, hvoraf et par af dem er skabt i samarbejde med forfatteren Bjørn Rasmussen. Han debuterede stærkt i 2011 med romanen Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet (Gyldendal), og siden har han udgivet flere bøger, bl.a digtsamlingen Ming (Gyldendal) og senest i 2018 romanen Jeg er gråhvid (Gyldendal). 

Lise Westzynthius oig Bjørn Rasmussen kan opleves 18:45 på Villascenen.


Dette er blot en lille del af Louisiana Literature i år, som Modspor glæder sig til. Der er dog meget mere og andet på årets menukort og husk også at smage på noget af det, du umiddelbart ikke kender.

God appetit!




Info

Louisiana Literatur finder sted den 22.-25. august.

Læs hele programmet her