Digter Carsten René Nielsen og forfatter og illustrator Mette Norrie har sammen skabt værket Miniaturer – digte og tegninger. Bogen er en granskning af en verden, hvor mennesket har tabt forbindelse med det meningsløse. Miniaturer er udgivet på forlaget Ekbátana.

“Det meningsløse / giver altid / god mening.”

Ovenstående sætning er lige så enkel og udtryksfuld som hele Miniaturer – digte og tegninger. Carsten René Nielsen & Mette Norries værk er en lille bog, kvadratisk i en sart blå farve. Værket består af 93 sider, hvor et digt og en illustration står overfor hinanden på hver sin side. Digtene og illustrationerne er en spejling af hinanden, på en gang i symbiose og samtidig adskilte. Værket sætter en lang række problematikker under lup på en underspillet og kraftfuld facon.

Hvad har vi egentlig så forfærdeligt travlt med?

Miniaturer stiller spørgsmål. Spørgsmål ved det vi gør og hvorfor vi gør det. De enkle tegninger og fine digte er lille af størrelse men fuld af kæmpestore spørgsmål og mange betydningslag. Poesien er subtil og højtråbende på en og samme tid i både tekst og illustration. De to elementer supplerer hinanden, men står samtidig som to adskilte størrelser.

Et af de gennemgående temaer, der forgrener sig ud er en generel fremmedgjorthed fra det enkle, det langsomme, det ubetydelige. I en verden hvor alting går utroligt hurtigt og fordybelse er noget, man skal lede længe efter, har vi tabt meningen i det meningsløse. Naturen, poesien, den gode kop kaffe og de stille morgener. Carsten René Nielsens digte har en finurlighed og en underspillet alvorlighed, der rammer læseren som en meteor. Hvad har vi egentlig alle sammen så forfærdeligt travlt med?

Stykker af din sjæl er sat til salg

Samfundskritikken er så godt som allestedsnærværende. Forundring og indignation gennemsyrer ordene, men på en tilbagetrukket og underspillet facon. Carsten René Nielsen skriver: “Vi længes alle efter et år, / hvor de eneste nyheder er, / at træerne har skrevet sig ind / i historien, at sneen / har fået sit eget ministerium“ og “På biblioteket / sidder alle dybt koncentrerede / og læser i hvert deres / håndspejl”.

Hvor er der plads til det indadvendte og eftertænksomme i en verden, der er styret af kapitalistiske interesser? Der er skabt en verden, hvor alting skal være højere, vildere og hurtigere. En verden, hvor mange mister forbindelsen til deres autentiske selv og til naturen omkring dem: “Stykker af din sjæl / er nu sat til salg / i små gaveæsker / ved kassen / i supermarkedet”.

At turde stoppe op og se på sig selv

Værket lader til at tale fra et roligt sted. Det er som om, der bliver kigget ud af et vindue og undret sig over verden, der ruller forbi derude. Både digte og illustrationer lever i høj grad i et fantasifuldt og roligt univers, hvor man forundres over andre ting: “Nogle gange / lader efterårsbladene, / som om / de er gule og brune / sommerfugle.”

Litteraturen, ordene og særligt poesien står som et klart eksempel på et af de elementer, vi ikke længere sætter nok pris på: “Mellem siderne i et herbarium / fandt vi et indtørret øre, / stadig med nogle ord i sig” og “Selvfølgelig er der et ord / på fransk for det at glatte / æselører ud: décorner. / På dansk står bøgerne / nøgne i reolen / og fryser i mangel / af bedre ord”.

Miniaturer – digte og tegninger har en stemning og tone, der er svær at sætte ord på. Værket formår fra sin fantasifulde og rolige udsigelsesposition at sætte vores samfunds vaner og tankegange under lup, så det forstørres på en sådan måde, at man ikke kan undgå se sit eget spejlbillede i refleksionen.Info

Carsten René Nielsen & Mette Norrie: Miniaturer

Forlaget Ekbátana

2021

96 sider

Læs mere her