c571f0d2-0236-4c37-8b42-4c3689938c51

Træhulen er en børnebog for de tre til seksårige, der med sine skæve tegninger giver os indblik i barnets verden, der bestemt ikke er for de voksne. Træhulen er børnenes slot, hvor de kan gøre, hvad der passer dem. Vi læser om den legende forsvinden ind i det barnlige sind, hvor børnene skaber deres helt eget rum samt deres egne regler.

 

Barnesind

I Træhulen beskrives den navnløse jeg-fortæller og hans storebror, der lægger planer, så de kan bygge en træhule, og hvordan de sammen med faderen ender med at bygge den i baghaven oppe i et af havens træer. Faderens ønske om at få en træhule som barn blev aldrig indfriet, og han er derfor mere end villig til at bygge hulen sammen med sine sønner.

Jeg-fortælleren forsvinder ind i fantasiens land, der bliver skabt i hulen med magasiner og spillekort, og han bliver opslugt af denne sin egen verden, som kongen af et slot. Han sidder og spejder ud over nabolagets blinkende lys om aftenen, når han sidder med saftevand og isterninger for at køle ned efter en varm dag.

Den naive og sjove streg i tegningerne er med til at understrege det barnlige sinds forunderlige univers. Den er meget gennemført og detaljerig, og den minder om tegningerne til et eventyr, der blev fortalt for meget længe siden.

 

Træhulens magi

Min femårige søn var enormt begejstret for bogen. Han elskede tegningerne, som han grinede lidt af, og især magien omkring fænomenet ‘en træhule’ optog ham meget. Han spurgte flere gange, om vi ikke skulle bygge en træhule selv, hvortil jeg måtte svare, at vi desværre ingen baghave har. Præcis ligesom faderen i Træhulen ikke havde en baghave som barn.

Der er noget helt særligt, nærmest magisk over træhuler, ja og huler generelt. Drømmen om at have sit eget sted, som samtidigt ligger højt oppe, så man kan knejse ud over grene og de omkringliggende omgivelser, som en majestæt, der ser ned på sit kongerige. Børns evne til at fantasere og få en helt masse ud af huler, skinner også igennem i denne historie. De kan vende omstændighederne indad og skabe deres egen verden, som kun de kan forstå.

 

Sprog i øjenhøjde

Sproget er naturligvis let at forstå i Træhulen, eftersom målgruppen er børn, men det rummer alligevel en vis dybde lige under overfladen. Der er fine betragtninger i bogen, og samværet sønner og far imellem rummer også en lyst til at lære sine børn om verden. Som man fx kan læse her:

”Det var næsten mørkt, da vi var færdige.

”Hvorfor er der ikke nogen stjerner?” spurgte jeg, mellem slurke af saftevand.

”De er skam deroppe” sagde far ”Vi kan bare ikke se dem”.

Han forklarede, hvordan lyset fra byen gjorde himlen for lys til, at vi kunne se stjernerne skinne.

Så i stedet kiggede vi på de blinkende lys fra vores søvnige nabolag.”

Bogen rummer en ærlighed og ligefremhed i sproget, som kan sammenlignes med børns betragtninger af verden.

Alt i alt er bogen en glimrende børnebog og er i hvert fald godkendt af min femårige søn. Sproget er letforståeligt, historien fyldt med plads til leg og fantasi og så er tegningerne sjove og ligefremme. Læs den for dine unger – jeg er sikker på, de vil blive begejstrede.

5 modspor


INFO

Kan købes for 130-200,- her

Forlag: Vild Maskine

Udgivelse: 2015