SONY DSCQWERTY er andet skud på stammen fra Viggo Bjerring, og hvilket skud! Med en blanding af dystopi og surrealisme føres vi ind i en verden, hvor en tasteivrig redaktør forsøger at finde livets mening i sproget, hvor der bor små mænd i redaktionens kælder og De Store Forfattere regerer som konger. Bjerring har begået en genistreg af en kortroman. Det er rasende vellykket håndværk.

 

Nonsens eller genialitet? 

Kan man taste sig til lykke? Frembringe en rytme med sine fingre på tastaturet, der minder om musik? Bringe sig selv i en tilstand af total flow ved hjælp af det skrevne ord? Det er hvad dette værks protagonist prøver, da han på en computerskærm opdager nogle uforståelige nonsensord, rækker af ord, bølger af ord. I QWERTY følger vi den mismodige redaktør, der forsøger at leve op til de krav, der stilles til ham på redaktionen. Han forsøger at skabe tilfredshed i sin tilværelse, som så mange andre gør, igennem et job, han er god til, og han lever højt på ros fra chefen. Dette ses meget tydeligt i mødet med Den Store Forfatter, hvor han sammen med hele redaktionen forsøger at gøre et positivt indtryk. Nedenstående ses et eksempel fra en komisk scene:

Jeg ventede spændt på, hvad der skulle ske. Chefen stod med udstrakte arme og stirrede forventningsfuldt op i røgskyen, der efterhånden forekom massiv. Der var stille. Kun lyden af åndenød fra enkelte redaktører. Og så pludselig, da stilheden netop var begyndt at true os alle, brød lyset igennem røgsløret, og stemmen lød fra oven: – Jeg får en idé. Han stemme var dyb og myndig. Formuleringen fortryllende. Der lød klapsalver. Selvom Den Store Forfatter ikke røbede, hvad idéen gik ud på, fornemmede man straks, at den besad en vis tyngde. (…) Nu gik det for alvor løs. Den Store Forfatter skridtede frem gennem espalieret af redaktører, og de forreste i rækken, der derved blev overhalet af de lange forfatterskridt, spænede ned i den fjerneste ende og forlængede espalieret i det uendelige”.

Scenen henleder denne anmelders tanker på Hayao Miyazakis mangategnefilm Spirited Away, hvor guderne ankommer til badeanstalten. Redaktionen gør simpelthen alt for at please Den Store Forfatter og behandler ham, som om han ikke er en del af denne verden, men et udefinerbart højerestående væsen. Titlen QWERTY henviser til den type tastatur, vi anvender i dag. Den måde, hvorpå tastaturet er indrettet, altså hvorledes bogstaverne er arrangeret i forhold til hinanden. Taster man de seks første bogstaver øverst fra venstre, får man ordet “QWERTY.” Tastaturet er da også omdrejningspunkt for bogen, idet hovedpersonen jo er redaktør. Desuden opdager han imidlertid en aktivitet, der gør ham lykkelig; nemlig at frembringe førnævnte linjer af ord på tastaturet, der rent indholdsmæssigt ikke giver mening, men som er en slags rytme eller strøm af pulserende bogstaver, der får livet til at give mening. Han opdager tillige, at netop denne praksis får ham til at stige i graderne på redaktionen, uden at han rigtig kan sige hvorfor. Det er som en slags åbenbaret hemmelighed blandt indviede. Er den geniale tanke nonsens, eller netop genial?

 

Kritik af forlagsverdenen?

Som læser kan jeg forsøge at tolke forfatterens tanker bag QWERTY. Er det mon en kritik af en hierarkisk opbygget forlagsverden, hvor ukendte forfattere intet betyder for forlagene, og hvor der samtidig lefles for de kendte forfattere, hvis høje salgstal gavner forlagene økonomisk? Måske er det for oplagt, måske er det en karikatur. Måske skal man bare tage kortromanen for hvad den er. Nemlig et intelligent og velskrevet stykke litteratur, der er yderst morsomt og samtidig foruroligende med sin desillusionerede, dystopiske tone. Min eneste anke er formen – den er for kort! Jeg vil læse mere om de små mænd i kælderen, om de mærkelige ord på skærmen, om hovedpersonen og den verden, han lever i. Værket efterlader sin læser uforløst, men på en vanvittig god måde. Og jeg er ret sikker på, at det er forfatterens hensigt. Jeg vil anbefale alle at læse denne lille perle, denne virkelig anderledes og skæve bog. En bog, man slet og ret ikke glemmer.

6 modspor


Info

Forfatter: Viggo Bjerring

Forlag: Forlaget Ekbátana

Udgivelsesår: 2016

Sideantal: 64

Køb bogen her.