Anna Arendse Thorsen debuterer med romanen Filterløs, en ungdomsroman, som blandt andet omhandler angst, psykisk sygdom, forelskelse og sorg. Det er stærke temaer, som sagtens kan læses på den anden side af teenageårene.

 

Hvem forstår Alma?

Romanen strækker sig over så lang tid, det tager for lyserød hårfarve at falme. Alma chokerer sin mor endnu en gang ved at farve sit hår lyserødt, og hendes venner snakker ikke om andet. Men Alma er slet ikke færdig med at chokere og være samtaleemne. Hun bliver det dog lidt mere ufrivilligt, end hun selv bryder sig om. Alma lider af angst, panikangst, og hun får anfald og går derfor til psykolog, hvor hun får ”Medlidenhedens sjaskvåde klud lige i ansigtet”. Psykologen er ikke den eneste, der ikke synes at forstå Alma, spørgsmålet er faktisk, om der overhovedet er nogen, der forstår hende. Stefan, som Alma forelsker sig i, midt i hendes mange panikanfald, forstår hende måske. Hun møder til sidst Freja på psykiatrisk afdeling, hvor hun er endt – og skal være et stykke tid – efter en aften, hvor alt ramlede sammen for hende.

 

Blinkesmiley in real life

Generelt er jeg imponeret og glad for romanens sprog; det er lyrisk uden at være for meget, og det er stærkt og sætter spor hos læseren. Især i skildringen af den syge far, dennes dødsfald og Almas sorg blev jeg rørt. Dog er der enkelte steder, hvor sproget forsøger for meget. Bliver forstilt og en smule klichefyldt. Det bliver lidt som, når min mor på 50 forsøger at være ’smart’, ’med på moden’, ’ung med de unge’ – kald det hvad du vil – når Anna Arendse Thorsen skriver ”Jeg lagde armen om hans stol og prøvede at grine indforstået til ham. Som en blinkesmiley in real life”. Det virker ikke for mig, men er det fordi, jeg egentlig ikke er den rigtige målgruppe?

 

En ungdomsroman som vækker minder

Romanen er tilegnet unge, den taler rigtig nok til unge og kan også anbefales til unge, men den kan i den grad også læses af mere voksne læsere. Her taler jeg fra et 25-årigt perspektiv. Jeg har først for nyligt stiftet bekendtskab med angst og psykiske sygdomme og kan nikke genkendende til passager, hvor Alma beskriver sin angst, som noget der vokser i hende, at hun pludselig er bange for at blive bange. Jeg er ikke sikker på, jeg ville have forstået denne følelse for ti år siden, men det gør jeg nu, og sådanne passager leder tankerne hen på lange samtaler – det synes jeg gør indtryk! På den anden side er flere af Almas første-gange beskrevet, hendes første forelskelse, første kys, første beruselse og første knald, som hun selv kalder det. Alt sammen noget som for mig definerer en ungdomsroman. For mig fungerer ungdomslitteratur rigtig godt, når jeg kan genkende, huske tilbage og erindre, at jeg havde de præcis samme tanker. Og det kan Filterløs. Et godt eksempel, som også fik mig til at smile lyder således:

Det var kun anden gang, jeg var fuld, og følelsen af at fortælle alle mine hemmeligheder og inderste ønsker virkede stadig som den egentlige pointe med beruselsen. Men den aften opdagede jeg den rigtige grund til, hvorfor man drikker sig fuld: for at kysse

 


 

INFO

Anna Arendse Thorsen: Filterløs

Forlaget Vild Maskine

Udgivet 10. august 2018

204 sider

Bogen kan blandt andet købes her