File_000 (32)
En
fortælling som tager mig på en rejse gennem hundens verden af sanseindtryk og kærlighed til mennesket. En morsom bog til alle hundeelskere, men samtidigt en vigtig lektion i, at livet skal leves, imens vi stadig har det.

 

En sand filosof

Nortons filosofiske memoirer er historien om en rhodesian ridgeback ved navn Norton Kierkegaard; en hund med en sidegesjæft som filosof. Han lever sammen med sin Herre og sin Frue i Uppsala i Sverige, og her lever de et roligt, lykkeligt liv. Efter et par år får det rolige liv dog en ende, og familien drager videre mod nye eventyr med Norton på slæb. Som den filosof Norton er, tager han det hele med ophøjet ro og følger trofast med gennem USA i autocamper til deres endestation i New York City. Her er livet et helt andet end hjemme i Sverige, men Norton er stadig glad. I New York er der nemlig store parker, hvor alverdens hunde kommer, og han bliver gode venner med de fleste, han møder på sin vej. Han lever det skønne storbyliv, men endnu en gang rejser familien videre. Denne gang er det tilbage til Sverige på en afsidesliggende ø. Norton nyder de nye oplevelser og omgivelser, men familien bliver der ikke længe, og denne gang går turen til England. Her lever Norton det gode hundeliv med lange vandreture og middagslure foran den buldrende pejs. Men som Norton udmærket er klar over, så skal vi alle dø på et tidspunkt. Efter et stykke tid i det landlige England vender familien for sidste gang tilbage til Sverige. Her nyder Norton den sidste tid i sit liv med gåture og masser af kærlighed, inden det bliver hans tur til at tage herfra: 

Jeg ved godt, at netop mennesket har det lidt svært med døden, men for os firbenede er den det mest naturlige i verden. Alt har sin tid: Man fødes, man lever, man dør.
Og alt muligt derimellem og til sin tid

 

Simplicitetens skønhed

Nortons filosofiske memoirer er i bund og grund fortællingen om en hund, men det særlige ved denne fine, lille roman er fortælleperspektivet. Det er hverken Nortons Herre eller Frue, som beretter om deres eventyr, men Norton selv. Alt opleves gennem hans øjne, næse og ører. Det, som gives videre til læseren, er mere eller mindre ufiltreret og umiddelbart, ja det har nærmest en barnlig uskyld over sig. Samtidig er Nortons beretninger formidlet med en underspillet humor og lethed, som går lige i hjertet. Det er ikke en roman, som kræver særlig fordybelse, og den forgiver heller ikke at være mere end den er. Nortons filosofiske memoirer er simpel i sin form og sit sprog, og derfor går Nortons livsfilosofi desto renere igennem: at vi skal huske at leve, mens vi er i live.

5 modspor


Info

Forfatter: Håkan Nesser

Forlag: Modtryk

Udgivet: 2016

Sideantal: 91

bogen kan købes her.