File_000 (4)

”Vi er dem de andre ikke må lege med”. Jeg har aldrig været en del af punkermiljøet, eller været i Ungdomshuset. Alligevel føler jeg et fællesskab med karaktererne i bogen SORT BRAND. Håbløsheden, en søgen efter noget der giver mening og et ønske om en mere retfærdig verden står tydeligt frem i denne korte tekst, som bare ræser derud af. Der sker så meget på få sider at det kan være svært at følge med. Alligevel er sproget poetisk, fyldt med stærke sætninger og det er tydeligt, at det er en tekst med noget på hjertet

 

I en lejelighed i provinsen

Vi befinder os i en lejelighed i Næstved ved bogens start. På tv vises rydningen af ungdomshuset. Her møder vi Ikaros, som tager os med ind i punkermiljøet og med til rydningen af ungdomshuset. Ikaros minder os om de mennesker, der ønskede at bevare ungdomshuset, og hvad rydningen af huset egentlig betød for dem. I lejeligheden bor også Adam, der ser det som sin pligt at fortælle andre om al den politiske teori og historie han læser om, men som samtidigt er fanget i en frustration over at de fleste omkring ham er ligeglade med det han siger; ”Derfor drikker han. Han drikker for at flygte fra det usunde forhold han har til sine forældre, han drikker for at udholde skuffelsen over sit eget liv, og han drikker for at forholde sig til andre menneskers manglende oprør”. Bogen minder os om de skæve eksistenser, dem vi måske helst ikke vil forholde os til i vores hverdag. Dem der bor på gaden, dem der bliver overset, fordi de ikke lige passer ind i samfundet, og dem vi i virkeligheden beundrer, fordi de gør noget andet end det normale.

 

Verdenen er bygget på ideologiske tanker

Natten igennem ryger vi joints, til vi kan holde ud at verden er så ond, eller i det mindste er ligeglade” I et virvar af ideologiske tanker, oprørstrang og hashtåger forsøger Ikaros og de andre at gøre verdenen til et bedre sted.

Selvom der stadig ligger rester af afbrændte containere i gaden, opfører folk sig som om intet er hændt, og jeg bliver nødt til at tage mine høretelefoner på for at holde københavnernes ligegyldighed udVi glemmer hurtigt, og livet går videre. Selvom medierne dagligt minder os om alle de forfærdelige ting, der sker i verdenen, så er det nødvendigt, at vi glemmer eller i det mindste tager afstand, for at vi kan holde ud til at eksistere side om side med alt det, vi alligevel ikke kan gøre noget ved. SORT BRAND handler ikke kun om rydningen af ungdomshuset. Værket handler også om, at vi må og skal kæmpe for en mere retfærdig verden. Selvom vi måske nok ikke er enige om, hvordan det skal gøres.

 

Bogen

SORT BRAND er en dannelsesroman, en selvbiografi, et historisk dokument. Jeg har svært ved at placere den. Den lille bog er helt sort, og på forsiden står titlen med blokbogstaver. Hvem der har skrevet bogen fremgår ikke, før jeg slår op på første side; Ikaros S. Ungarelli. Og det er måske heller ikke så vigtigt. Ifølge en skrivelse fra forlaget selv, så er Sort Brand udgivet under pseudonym ligesom deres andre udgivelser.

6 modspor


INFO

Forfatter: Ikaros S. Ungarelli.

Forlag: Baggaardsbaronerne

Side antal: 120

Bogen kan købes her.