Hvad hvis en gulerod ikke bare er en gulerod? Dette spørgsmål bliver indirekte stillet i Shekufe Heibergs digtsamling Frugt og grønne sager, som inviterer læseren med på en opdagelse og undersøgelse af madens forunderlige liv. Der er fyldt med fantasi og frie associationer. 

 

En hyldest til frugt og grøntsager

Når jeg sidder med Shekufe Heibergs digtsamling Frugt og grønne sager i hånden, kan jeg først og fremmest ikke lade være med at beundre bogens flotte omslag. Guldglimtende citron og porre pryder henholdsvis for- og bagside, og den blå og grønne baggrund bringer mine tanker hen på noget meget friskt og organisk. Det smukke design føles både let og legesygt, hvilket også gør sig gældende i digtene. Hele værket virker indbydende og forfriskende, hvilket i høj grad skyldes samspillet mellem digte og illustrationer, som går op i en højere enhed og hermed løfter værket.

Digtsamlingen er arrangeret som et digtkatalog – opstillet i alfabetisk orden. I 25 digte hører vi blandt andet om agurkens vandsæk, som er fuld af solflager, det blodrøde granatæble og de månelignende hvidløg. Shekufe Heiberg undersøger nysgerrigt forholdet til de grønne sager og får på ganske få linjer inviteret læseren til at se maden på en ny og fantasifuld måde. Her digtet om guleroden:

En mor med ophår

tager del i verdens lunge

deroppe blandt græs

og insekter

blandt skovle af plast

hun sukker og siger

”hernede er der trængt

jeg bliver nemt så bitter

går totalt i misvækst

hvis en larve angriber

min fod”

Hvert digt er akkompagneret af en tuschtegning af den pågældende frugt eller grøntsag. Digtene og illustrationerne står i rigtig god kontrast til hinanden – de er begge på én gang simple i deres udtryk, men også utroligt detaljerede, og efter endt læsning får jeg helt lyst til endnu en gang at gå på opdagelse i Shekufe Heibergs fine streg,

 

Mere end bare mad

Det står klart, at for Shekufe Heiberg er mad mere end bare noget spiseligt; frugterne og grøntsagerne er som små kunstværker, der i digtform og som illustration får nyt liv. En fin detalje er den lille farvede prik, som er placeret under hvert digt. Disse prikker korresponderer med frugten eller grøntsagens farve og bringer på smuk vis lidt ekstra liv til de sort-hvide illustrationer.

Værket er gennemført, helstøbt og inspirerer i hvert fald denne læser til at se maden, og måske endda også andre aspekter af verden, i et nyt og fantasifuldt perspektiv. Der er kælet for detaljerne både i sproget, illustrationerne og designet, mens digtene og værket i sin helhed udstråler en umiddelbar glæde til frugt og grøntsager, men på sin vis også en glæde til bogmediet og selve livet.

 


INFO

Tekst og illustrationer af Shekufe Tadayoni Heiberg

Forlaget Uro

2017

25 sider

Kan købes på forlaget hjemme side lige her