I Rikke Oberlin Flarups debutroman Telefontesten bliver vi kastet ind i et univers, hvor ovale bryster, flotte fyre og kropsusikkerheder er en del af hverdagen for en ung pige. Flarups humoristiske tone og sproglige dygtighed fik mig flere gange til at le højt, og det er disse elementer, der for mig er med til at gøre romanen unik og mindeværdig. For hver side skabte hun et inderligt ønske om, at mine teenageår, gymnasiefesterne og den første ungdomsforelskelse endnu ikke var et afsluttet kapitel i mit liv. Selvom romanen er hurtigt læst, er den bestemt ikke hurtigt glemt. 

At dø som jomfru 

I romanens første kapitel møder vi den 17-årige jeg-fortæller Rebekka, som fluks præsenterer os for sine alt for store bryster og sin frygt for at dø som jomfru. I sin fritid skriver Rebekka digte og noveller, hvilket giver os et indtryk af, at selvom hun er teenager og drikker sig i hegnet til gymnasiefesterne, så er hun samtidig et meget reflekterende og tænkende væsen. Hun forklarer, at der aldrig er nogen, der har læst hendes tekster, og en lang tankestrøm dominerer herefter, som giver et billedligt og kaotisk indblik i hendes tanker: så alt i alt ved jeg overhovedet ikke, hvadjegskalmedmitlivogendermedatarbejdeiNettorestenAFMINEDAGETILMINDSTELØN. Flarups tendens til at skrive ud i én køre støder vi på flere gange i løbet af romanen, og dette sproglige virkemiddel banede for mig en direkte vej ind i Rebekkas sind. Det er svært ikke at trække på smilebåndet af disse passager, da disse kaosstrømme er som taget ud af mit eget teenagesind i sin tid. 

Rebekka er forelsket i gymnasiets flotteste fyr men kommer konstant til at gøre noget pinligt, når han er i nærheden. Alligevel er hendes mål at miste sin mødom inden skoleårets afslutning, og den rejse hun tager på, bekræfter os kun i, hvor sød, ærlig, sårbar og usikker Rebekka er – på den allerbedste teenagemåde.

Præstationsangst og hylemorsomme hændelser 

Rebekka bedømmer sine handlinger efter 7-trinsskalaen gennem hele bogen. Hun er meget hård ved sig selv og giver næsten kun sig selv 02 og 4. Dette skabte for mig en humoristisk men også ironisk og alvorlig kommentar til vores præstationssamfund og normer i dag. Dette bliver fx tydeligt, da Rebekka ser sin veninde Emilies mintgrønne BH:

Over ryglænet hænger en mintgrøn BH. Størrelse 70B. Den gennemsnitlige BH-størrelse i Danmark er 75C. Emilie er meget tættere på det gennemsnit, end jeg er. Hun ville få et 10-tal, jeg ville få 4 eller sådan noget.

For mig gav dette romanen et dybere og mere seriøst lag. Dog ligger humoren og venter lige under overfladen, og flere gange sad jeg med tårer i øjnene af grin. Romanen er yderst velskrevet og med et meget direkte sprogbrug blev jeg overrasket over, hvor gennemført og stærkt humoren fremstår. Gennem romanen er der en række hændelser, som har brændt sig fast i min bevidsthed. Uden at afsløre for meget bliver Rebekka gentagende gange udsat for en række pinlige situationer:

 ”HVA’?” Han stopper foran mig, tager sin hånd op mod mit ansigt og flytter mit hår om bag mit øre. I et splitsekund kigger jeg lige ind i hans lyseblå øjne. Hans mund er helt tæt på min hals nu, og jeg kan mærke hans åndedræt i mit øre. Han siger noget. ”Rebekka for fanden. Du har lige…” ”HVA’?” Musikken larmer for meget, og jeg kan ikke høre, hvad han siger. ”DU HAR SAT DIG I EN BAKKE FYRFADSLYS.” Jeg rejser mig og drejer mig om mig selv for at kigge på min numse. To hvide cirkler og en flad sølvform klæber sig fast til min højre balle. Jeg kan ikke få luft. Selvfølgelig! Ingen romantik i luften her…  

Dette er blot én ud af mange passager, hvor humoren virkelig er i højsæde. Der er kælet for de detaljerige beskrivelser og det humoristiske præg, og netop dét er ekstremt vigtigt for mig, da handlingen på mange parametre kunne ligne tusindvis af andre ungdomsromaner. Det er disse elementer, som gør Flarups roman svær at glemme, og som formår at adskille den fra andre romaner. Vi er dybt inde i Rebekkas tanker og udviklingsproces, hvor vi både griner, græder, fester og korser os sammen med hende. Der er ingen tvivl om, at Telefontesten for mit vedkommende er bestået i stor stil.  


Info

Rikke Oberlin Flarup: Telefontesten

Forlaget Vild Maskine 

191 sider 

Køb bogen på forlagets hjemmeside her