Carsten René Nielsen har udsendt en digtsamling med titlen “Enogfyrre Ting” på forlaget Ekbátana og er i disse dage også aktuel på de poetiske pizzabakker, der netop nu udsendes fra Atlas over Aarhus.

 

Stærk formmæssig bevidsthed

Carsten René Nielsens digtsamling “Enogfyrre Ting” er en overdådig, mesterlig, veludført særhed. Her blander sko og motorsave sig på næsten naturlig naturstridig vis med tøjklemmer, trompeter og ærter blinkende på nattehimmelen. Det sære og skæve har han udfoldet for sine læseres øjne i snart tyve år og fandt nok for alvor den digtmæssige dynamik i den fremragende digtsamling “Cirkler” fra 1998. Herfra er der kommet en støt strøm af udgivelser, som nu tilsyneladende finder en form for toppunkt i “Enogfyrre Ting”.

Carsten René Nielsen formår med stærk formmæssig bevidsthed at skabe prosapoetiske universer, hvori genkendelige genstande og situationer fra dagligdagen optræder på mærkværdige, sære, drømmeagtige og modsætningsfyldte måder. Som her i digtet Køleskab:

“Jeg vågnede op inde i mit køleskab og overvejede, om det måske ikke var på tide at begrænse sit alkoholforbrug. Besluttede ikke desto mindre at blive siddende lidt for at studere klimaet og lysforholdene. Tænk bare, der kom en snebyge, og sjældent har jeg set et smukkere tusmørke. Ærter hang blinkende på nattehimlen, undergrunden var fuld af æg. Som med alt andet er selv oplevelsen af virkelig skønhed betinget af et vist mådehold, så spørgsmålet var, om der var nogen, der kunne høre mig. Kan jeg komme ud nu, spurgte jeg tøvende, kan jeg?”

 

Favntag sproget

Gang på gang formår Carsten René Nielsen at komme bag på sin læser. Gang på gang trækker han smilet frem. Gang på gang fører han læseren afsted med overbevisende og urealistiske kombinationer, som ubesværet blander sig med almindelige tematikker – for eksempel som identiteten i digtet “Kuglepen”. Det er et univers, man som læser uvilkårligt og umiddelbart suges ind i. Det er et univers, der ikke er til, men et univers som er til nu og her i disse digte.
Digtene tillader det uvirkelige og virkelige at optræde ligeværdigt side om side, som i et frugtbart favntag hvor de begge konstant beriger og udvider hinanden. Her er ikke brug for tolkninger eller analyser, her er brug for blot og bar oplevelse af sproget, af digtningen og af hvad poesien er og gør i menneskets tilværelse.


 

INFO

Carsten René Nielsen: Enogfyrre ting

Forlaget Ekbátana

51 sider

Omslag: Rakel Thorning-Vater

2017

Bogen kan købes på forlagets hjemmeside her