Deltahan er fortællingen om teenageren Dean, der tilsyneladende ikke passer ind nogen steder. Han balancerer konstant mellem en voldsom afsky mod alle andre og deres kunstige opførsel, og et brændende ønske om at blive en del af indercirklen og være mere ligesom dem.

 

Skyggen

Dean går i 3.g, og studentertiden nærmer sig, men han glæder sig ikke på samme måde, som hans klassekammerater gør. Gennem de sidste tre år har Dean slæbt sig gennem gymnasiet, hele tiden flere skridt bag de andre. Han følger ikke med i timerne, han taler ikke rigtig med sine forældre, og for det meste er hans tanker beskæftiget med, hvordan han kan miste sin mødom, inden han bliver student. Alt dette er måske ikke usædvanligt for en teenagedreng, men Dean er ikke som de andre drenge. Dean bærer rundt på en stor sorg over tabet af sin storebror, Jim, og brorens død følger ham som en skygge gennem hele romanen. En skygge, som står mellem ham selv og virkeligheden.

 

Det usympatiske menneske 

I Deltahan tøver Mikkel B.G. ikke med at vise menneskets usympatiske karaktertræk, og under læsningen sad jeg nogle gange med en lettere ubehagelig følelse i kroppen. Både over Dean og hans lettere destruktive tankegang, og over måden, hvorpå Deans klassekammerater skildres. De fleste af dem opfører sig som dyr, der kæmper for at være øverst i hierarkiet uden at tage hensyn til andre, men på en eller anden måde passer det perfekt ind i den verden, som Mikkel B.G. har skabt. En verden, hvor sorgen er noget, som de fleste mennesker er bange for, men også en verden, hvor sorgen får mennesker til at handle irrationelt.

 

Fremmedgørende sorg

Deltahan er primært en ungdomsroman, men dens tematikker taler til folk i alle aldre. For Deltahan handler ikke blot om en forvirret teenagedreng, der kun tænker på at passe ind, og hvordan han scorer hende den lækre fra parallelklassen. Den handler om et menneske, der er lammet af sorgen over sin storebrors død, og som afskærer sig selv fra resten af verden. Mikkel B.G. portrætterer rigtig fint distancen mellem Dean og verden, og hvordan Dean ser verden gennem et filter, hvor alting virker kunstigt og opsat som i en film. Dette kommer blandt andet til udtryk i passagen her, hvor familien samles på Jims fødselsdag for at mindes ham, men for Dean virker det hele absurd.

Han gad ikke at have en rolle i det deprimerende familiedrama, der foregik i sofaen. Han ville have hovedrollen i en feel-good-komedie, hvor han skulle kneppe, til han blev bevidstløs. Selvom stuen var ret fuld, virkede den alligevel tom.

Passagen her understreger på fineste vis, hvordan sorgen bringer ensomheden med sig, men også hvordan vi mennesker reagerer og føler helt forskelligt. Mikkel B.G. er ikke bange for at vise det grimme og det onde i mennesket, og heri ligger styrken ved Deltahan. At den viser den nøgne sandhed om sorgen, og hvad det gør ved mennesket, og at den til tider er brutal i sin ærlighed omkring menneskets frygt for døden og sorgen.

 


 

Forfatter: Mikkel B.G.

178 sider

Forlaget Mellemgaard

Juli 2017

Bogen kan købes  her