73814ce8-b4b9-4e14-a79d-015adbde4d36

Bogen California Notes er, som titlen henviser til, dagsbogsoptegnelser fra Dan Turèlls egen hånd, indscannede håndskrevne sider om en rejse til Californien med kone og barn samt idéer til film, bøger og sporadiske tanker og digte med ikke så få referencer til anden litteratur. De originale optegnelser giver en følelse af, at man rent faktisk læser noter eller dagbog, og indblikket er et vindue i tid ind i en genial mands hjerne og tankestrøm fra den sidste tid af livet. Desværre kan det være svært at tyde den excentriske skrift, og derfor misser man, måske, nogle pointer og helheder.

 

Tryk på associationerne

Kultfænomenet Dan Turèll førte dagbog i perioden 1989 til 1993 op til sin cancerdiagnose, som blev behandlet på Rigshospitalet, hvilket fremgår af nærværende bog. Denne dagbog er blevet til bogen California Notes og tager udgangspunkt i en rejse til Californien, men indeholder ligeledes diverse strøtanker samt idéer til film, bøger og digtsamlinger.

Dagbogen er aldrig blevet udgivet før, og dens eksistens kommer som en overraskelse, da man ikke troede, der var mere fra Turèlls hånd, der endnu ikke var udgivet.

Som læser fornemmer man idérigdommen og kreativiteten i Turèlls hjerne, og de mange associationer, der har affødt nye associationer og ikke mindst idéer. Noterne virker nogle gange hektiske, andre gange velovervejede, men i hvert fald er det originale tanker, der skyder op som klipper på andre klipper.

Eksempel fra bogen:

”2/9/1989:  Santa Monica stilledag. Varmt. Palmer langs

boulevarden.

På Pier’en med Lotus. Tur på Bradbury’s karru-

sel. Nostalgia-trip – 9 years ago, samme heste i

cirkel – still alive…

(Note: Ferris Wheel: Pariser-hjul)

Swimming pool saturday Surf Riding Summer-

time life.

Aften (stadig Den Gode Fe’s): ‘Batman’

(Nicholson – Keaton – Bassinger, ’89). $ 2 bill i

‘special effects’. Slagsmål og dialog med tre tynde vitser.

 Hvornår bliver amerikanere – Amerika – voksen??”

 

Guld for inkarnerede Turéll fans

Formen er naturligvis anderledes end i en ‘almindelig’ bog, idet der er tale om dagbogsoptegnelser. Det kræver derfor også, at man læser den på en anden måde, med mere ihærdighed og tålmodighed, for at kunne tyde alle ord og følge tankerækkerne. Læseoplevelsen er naturligvis ikke flydende, som hos eksempelvis en roman, men det giver således en endnu større tilfredsstillelse, når man har gennemskuet, hvad Turèll har på hjertet.

Et digt fra bogen:

Forstyr mig ikke, jeg er

optaget. Jeg er helt koncentreret

om at lade tiden gå.”

Bogen må set ude fra være det ultimative samlerobjekt for den inkarnerede Turèllfan, og jeg forestiller mig, at det er en bog, man som læser kan vende tilbage til flere gange for at få det hele med, eller blot ved lysten til at dykke ned i Turèlls indre univers nok engang.

Er du kender, er det en uvurderlig bog i Turèllsamlingen, og er du ikke, får du et indblik i den afdøde forfatters tankestrøm og rejseliv. Alt sammen noget, der kan anbefales herfra.

Bogen er som en form for historisk relikvie og vidnesbyrd om denne excentrikers tid på jorden – og det gør den bestemt værd at læse.

4 modspor, 1


Kan købes for 200,- her.

Om forfatteren

Dan Turèll (også kendt under kælenavnet Onkel Danny) (19. marts 1946Frederiksberg15. oktober 1993 i København) var en dansk forfatter, digter, musiker og buddhist.

Opvækst

Dan Turèll blev født på Frederiksberg Hospitals fødeklinik og flyttede til Vangede ved København som 9-årig hvor han voksede op som den ældste af fem søskende. Hans far var elektriker Helmuth Turèll-Jensen af fransk familie og moderen Inge Turèll-Jensen af tysk.

Mange job

Dan Turèll har arbejdet som mælkemand, flyttemand, sælger, postbud, journalist, pusher, jord- og betonarbejder, disc-jockey, vinduespudser, korrekturlæser m.m. Hans første skribentvirksomhed var som jazzanmelder. I starten af 1970’erne underviste han sammen med Jannick Storm på Danmarks Biblioteksskole – i faget science fiction. Dan Turèll elskede byen, dens liv, dens larm og måske især de små historier, der gemte sig alle vegne, og denne kærlighed til storbyen ses i mange af hans historier. Hans Vesterbro var delvist romantiseret. Kærlighed til kvinder og den erotiske side af livet er stærke elementer i hans digte og fortællinger. Han optrådte i en birolle i afsnit 5 af den danske tv-serie Een stor familie i 1980.

Bøger

I hans bøger er der meget ofte et skær af selvbiografi eller selviscenesættelse. Han deler motiver med de amerikanske forfattere fra beatgenerationen (Allen Ginsberg, Jack Kerouac, William Burroughs): jazz, storby, stoffer og zen og han har blik for de æstetiske dimensioner af forfald og degenerering, som han ikke mindst dyrker i sin kriminalromanserie. Han udgav en del af sit materiale selv specielt i begyndelsen af karrieren, og han var yderst produktiv. Han var meget image-bevidst: fx anvendte han sort neglelak som en del af sit brand. Han var desuden en stor fan af både Anders And og vampyrer (han skrev fagbogen Alverdens vampyrer og var æresmedlem af Dansk Vampyr Selskab).

Det store gennembrud kom med Vangede Billeder i 1975. Derefter var han en efterspurgt entertainer, og han optrådte med egne værker, både med og uden musikledsagelse.

Død og hans minde

Dan Turèll døde af kræft og er begravet på Assistens Kirkegård i København.

Søndag den 19. marts 2006 fik en del af Halmtorvet i København (Halmtorvet 13A-E, Vesterbro) navnet Onkel Dannys Plads.

Året efter 19. marts 2007 blev en plads i hans hjemby Vangede opkaldt “Dan Turèlls Plads“.

Meget af det Dan Turèll skrev er genudgivet efter hans død. Hele hans digtproduktion 1969-1993 er udgivet i to bind.

Dan Turèll var gift to gange. Først med Kirsten Brand, anden gang med Inge Margrethe Svendsen / Chili Turèll, med hvem han fik en datter, Lotus Turèll.

En medalje til hans ære er Dan Turèll Medaljen udsendt af Dan Turèll Selskabet. Den er udført af Barry Lereng Wilmont. Den er en del af udstillingen i Nationalmuseets forhal, hvor den blev overrakt første gang. Den 19. marts 2012 overrakte Chili Turèll den første medalje til forfatteren Astrid Saalbach. Før 2012 bestod prisen af et rejselegat og et af Turèlls smukt bundne slips.