Digtsamlingen Porcelænsdreng er Martin Hansens bidrag til litteraturen, digte skrevet på baggrund af psykisk sygdom, i dette tilfælde en bipolar lidelse. Et rigtig vigtigt bidrag der er med til at kaste lys over de uskønne sider af lidelsen. Digtsamlingen kan læses af folk med en psykisk sygdom, som heri kan finde en artsfælle, der har levet under lignende præmisser, men den kan med lige så stor fordel læses af folk, der ikke lider af en, idet bogen er et blik ind i et sind, der kan være svært at formidle til udenforstående. Måske er det imidlertid endnu vigtigere at læse den som udenforstående, idet bogen er med til at italesætte flyvske, ødelæggende og udefinérbare følelser. Martin Hansen giver en uvuderlig indsigt i denne ofte tabuiserede verden og det på en interessant og velformuleret måde.
En karruseltur af en indre verden
Porcelænsdreng er opdelt i tre dele med afsnittet Symptomer som det indledende med de mange forskellige symptomer, som den navneløse jeg-fortæller oplever og de situationer, hvori disse viser sig. Dette afsnit, som kan siges at dække over den periode, der går forud for indlæggelse på et psykiatrisk hospital, er præget af kaos, mani, frygt, depression og alle de følelser, der ligger her imellem. Stemningen kan være opløftet og smuk for så fuldstændig at ændre sig til det stik modsatte, og jeg-fortælleren føler alle disse skift samt op- og nedture for fuld kraft. Som for eksempel her:
(…) glasfisk
jeg tager imod slag
parerer ordrer
fra soldater
i gården
hvide striber
på mine kinder
territorieafmærkere
luftkasteller
lerdue
mine tanker svæver
drømmer om vinger
om udstrakte hænder
livliner (…)
Afsnittet afløses af Orkan og beskriver meget godt den følelsesmæssige rutsjetur, som jeg-fortælleren oplever under sin indlæggelse. I orkanens øje er det afmagten, stilheden og apatien, der hersker fuldstændig, og når orkanen flytter sig, bliver sindet flået med i en sky af frustrationer, indre dæmoner, mørke og til tider (for meget) lys. Afmagten, storhedsvanviddet og vreden illustreres fint her:
(…) trusler og formaninger
er sne på mit panser
jeg er universets hersker
jeg spytter piller
taler med blod i munden
hænderne på ryggen
rent gulv på min kind
tre kællinger på mine arme
to på min ryg
hvidt rum med farvet pære
lyser på min korslagte krop
bæltet på min mave strammer
jeg vil hjem (…)
Det sidste afsnit, som har titlen Recovery, omhandler bedring og udskrivelse fra det psykiatriske hospital, om at komme hjem i vante rammer, om selvmedicinering i form af blandt andet alkohol, og slutteligt om det at få det bedre. Lettelsen og styrken der findes i pusterummet, som ikke kun viser sig at være et pusterum, håbet, der anes, først i glimt, sidenhen mere sammenhængende. Et eksempel på den gradvise bedring og det lille håb ses, i min optik, i nedenstående linier:
(…) solfangere langs gardinerne
trækker snoet lys
giver bevægelse
til knugede hænder
bevægelige brikker
af alabastersten
ungdommelighed
til aldrende skal
aftagende skygger
på bejdsede gulve
og ternet sind
kaffekop
i min oase
mit værested (…)
Barsk umiddelbarhed
Digtene i samlingen virker umiddelbare og associationsprægede, og det giver dem autencitet, mens læseflowet er naturligt. Samtidig er der fare for, at den til tider anvendte opremsningsform kan blive lidt triviel for øjet, hvis den bruges for ofte. I denne bog, vil jeg mene, at det ligger lige på grænsen til det ensformige. Når det er sagt, er Porcelænsdreng fyldt med levende metaforer og smukt konstruerede sætninger, og jeg får som læser virkelig et indblik i forfatterens mentale univers. Den fragmentariske stil, som indgår i sproget, er ikke overgjort, men fint afbalanceret med resten af bogen, og fragmenterne tjener som små mentale bomber, så jeg sidder tilbage med en følelse af lige dele ængstelighed og tilfredshed. Ængsteligheden fordi digtsamlingen er barsk, tilfredsheden fordi sproget formår at formidle forfatterens følelser, sådan som jeg ser det.
En virkelig udmærket digtsamling, som jeg kan anbefale alle, der ønsker et indblik i det at være psykisk syg. Som skrevet i starten er Porcelænsdreng i min optik et vigtigt litterært bidrag til at komme stigmatisering og uvidenhed om psykiske sygdomme til livs.
INFO
Du kan købe bogen her.
Forlag: Forlaget Mellemgaard
Udgivelsesår: 2016