Heartland har med sit fokus på store forfattere og tænkere gjort sig til den vigtigste litterære- og intellektuelle begivenhed på Fyn. Heartland er nu den store internationale litteraturfestival, som Odense aldrig fik.

 

 

International litteraturfestival på Fyn


I 2010 begyndte det årlige Louisiana Literature ved museet nord for København. Siden dengang har litteraturturisme og litterære begivenheder haft en stor opblomstring i Danmark. Nye litteraturfestivaler skyder frem alle steder, og der er fortsat et øget fokus på emner som talks, oplæsninger og lydture.
Hvor både København og Aarhus har satset massivt på store litterære begivenheder med internationale forfattere og filosoffer, afslører Modspors kalender over vigtige litterære arrangementer, at Odense stadig halter bagefter. Selvom Danmarks største litteraturpris. H.C. Andersens Litteraturpris, uddeles hver andet år, og mindre tiltag som Odense Lyrikfestival findes, er der stadig langt mellem begivenheder med internationalt format.
Heartland og Egeskov Slot, der ligger 30 km fra Odense, har set denne åbning i det fynske kulturlandskab og viser med et overvældende udbud af markante forfattere og intellektuelle, at de her på tredje år stadig markerer sig som den eneste store internationale litteraturfestival på Fyn.

 

Hvad skal du se?

Med så mange spændende talks og kunstudstillinger samt god musik og mad kan det være svært at få et overblik over Heartland. Derfor giver jeg her mit bud på de begivenheder i Talks Tent, som du skal opleve på årets festival.

 

 

Günter Wallraff & Kristian Husted: Who has the right to human rights?

Fredag kl. 10.30

Siden flygtningekrisen i 2015 har der ikke været en uge uden nyheder og debatindlæg vedrørende flygtninge og muslimer. Debatten har kørt i ring så længe, at det ikke er underligt, hvis du er stået af. Skulle du dog stadig have overskud til en sober samtale om emnet, så vil du ikke blive skuffet over Günter Wallraff og Kristian Husted. Wallraff er en tysk journalist, som er kendt for at tage en antropologisk tilgang til flygtningespørgsmålene. Han har boet sammen med forskellige grupper og været undercover og i forklædning flere gange. Sammen med danske Husted ligger han op til en samtale, der tager en anden vinkel på sagen, end den politikerne og pressen normalt anlægger. I stedet for at diskutere hvem der skal ud, hvor mange eller hvor få, vil de fokusere på førstehåndsoplevelser, erfaringer og følelser.

 

 

Eske Willerslev & Svend Brinkmann: Det langsigtede fremtidssyn – Menneskets psykobiologiske paradoks?

Fredag kl. 15

Ingen kan vel være i tvivl om, at Svend Brinkmann og tvillingerne Eske og Rane Willerslev er blevet nogle af Danmarks mest kendte videnskabsfolk og forfattere. Brinkmann er formentlig den mest læste moderne danske psykolog, og Eske Willerslev har gjort sig bemærket i både ind- og udland med sin banebrydende DNA-forskning. Det interessante på Heartland er, at de skal tale om syntesen mellem det biologiske og psykologiske. Vi lever i en verden, hvor menneskets psyke og krop hele tiden bliver udfordret i forhold til den teknologiske udvikling. Velfærden stiger, og alt bliver nemmere, men har det moderne menneske det godt i den komfort og overflod? Glæd dig til at tænke på fremtiden med Willerslev og Brinkmann.

 

 

Salman Rushdie: Is a sense of belonging crucial to our identity?

Lørdag kl. 11

Den indiskfødte forfatter som i flere omgange har besøgt Danmark, senest i 2014 da han modtog H.C. Andersens Litteraturpris i Odense, skal på dette års festival konversere med den schweiziske kurator og museumsinspektør Hans Ulrich Obrist. Rushdie bor i dag i eksil i USA, og Obrist arbejder og bor i London. Derfor synes deres kommende samtale om emnerne identitet og tilhørsforhold at kunne udfolde nogle lovende refleksioner over deres egne erfaringer, men også over tidens globale og måske næsten rodløse verden. Rushdie er kendt for at skrive magisk-realistiske romaner, der omhandler temaer som nationalitet, religion og identitet, men lige meget om du er den store Rushdie-fan, eller om du først overvejer at undersøge hans forfatterskab nu, er denne talk, noget du skal opleve.

 

 

Slavoj Žižek: What is happening with sex in our world?

Lørdag kl. 15

Sex fylder meget på de sociale medier, i tv og i vores bevidsthed. Det den ældre generation var pinlige over at italesætte, er i dag blevet normaliseret. Men hvor ligger grænserne, og er det overhovedet sundt med den overeksponering af sex?
Når du har fået styr på din identitet og dit tilhørsforhold, kan du derfor roligt blive hængende ved Talks Tent, for hvis Rushdie ikke kunne give dig noget at tænke over, så er det næsten sikkert, at den slovenske filosof og forfatter Slavoj Žižek kan udfordre dig, når han skal tale med danske Adam Holm om sex i den moderne verden.
Žižek er kendt som en venstreorienteret og ofte kritisk tænker, der udfordrer alt og alle. Denne talk taler derfor lige ned i et Danmark, hvor seksualitet og krop er et af de mest debatterede emner. Med Adam Holm fra P1’s radioprogram Fede fagbøger kan det kun blive en spændende og underholdende begivenhed.

 


 

http://Www.heartlandfestival.dk