Hvad sker der, hvis én mand sidder på al magten, og hvilke konsekvenser har den stigende forbrugskultur på verden og dens befolkning? Chr. Winther stiller relevante spørgsmål i sin børnebog, som lægger op til diskussion hos både børn og voksne.
Verdens skabelse
Verdens Rigeste Mand og hans tro tjener Boris bærer præg af en bibelsk skabelsesberetning. Verdens Rigeste Mand er ikke bare rig på penge, men også på magt og indflydelse på selve verdens skabelse. Og i ægte rigmandsstil har han selvfølgelig også en tjener, som adlyder ham ligegyldigt hvad, der bliver forlangt af ham.
“Boris, opkøb alle bagerier og få dem til at lave granatæblekager til mig”. ”Jamen gode herre, hvad med alle andre brød og kager?” ”Boris, opkøb.” ”Ja, gode herre.”
Sådan starter bogen, og det bliver kun værre herfra. Verdens Rigeste Mand får mere og mere magt og får gennem bogen skabt en verden i sit eget egocentrerede billede. Verdens befolkning ender således med at leve deres liv i én lang kø til en bagerbutik, som kun har åbent hver onsdag fra 9 til 13. Butikken bliver det nye paradis, som mennesker stræber efter og drømmer om at nå inden livets udgang.
Rig på idéer
Chr. Winther leger med børnebogsgenren. Sproget er fortællende og bærer som sagt præg af en bibelsk karakter. Bagsideteksten lyder: “Dette er fortællingen om Verdens Rigeste Mand og hans tro tjener Boris. Og fortællingen om evigt liv, butikken og verdensreligionen, der opstod som følge deraf.” Men det er samtidig også en fortælling om konsekvenserne for en verden, hvor én mand sidder på al magten – det er ikke et rart sted at bo.
Chr. Winther, som også har illustreret bogen, tegner et minimalistisk, melankolsk og koldt samfund frem. Bogen er i sort og hvid, og menneskerne er anonyme uden ansigter, hvilket forstærker fornemmelsen af håbløshed og måske også er en pointe i sig selv. Der bliver dog ikke fremskrevet nogen klar pointe eller mulige løsningsforslag – Verdens Rigeste Mand har godt nok magten, men at verden er kedelig og grå uden mangfoldighed og individualitet synes alligevel at være Chr. Winthers implicitte budskab. Tegnestilen minder til tider om den engelske tegneserieskaber Dave McKeans enkle og udtryksfulde sort-hvide streg, hvilket stemmer godt overens med værkets overordnede udtryk. Det enkle udtryk sætter således tematikkerne på spidsen og løfter samtidig diskussionen op på et højere plan, som kan være relevant for både børn og voksne at reflektere over.
Chr. Winthers ”børnebog” er en smukt illustreret fortælling, som ganske godt formår at sætte spørgsmålstegn ved verdenssituationen uden en løftet pegefinger. Man kan tydeligt mærke, at Chr. Winther har moret sig med skabelsen af denne bogs univers, som udover de underliggende aktuelle temaer også indeholder en del humor, hvilket i høj grad smitter af på denne anmelder.
Chr. Winther
Forlag SMSpress
59 Sider
Bogen kan blandt andet købes her