Pille tegner 365 er en invitation ind i et univers, hvor det grimme bliver smukt, og det smukke bliver grimt. Et stemningsfyldt univers, jeg gerne vil blive i. Lidt længere.

 

Kunstnerisk udfordring

Pille tegner 365 er en excentrisk kvindes personlige udfordring, et opgør med kunstnerisk forfængelighed og hverdagens tidspres. Pille Pernille Horst satte sig for at tegne en sketch hver dag i et helt år, og uanset om hun fandt resultatet tilfredsstillende eller til sammenkrølning i papirkurven, skulle dagens sketch uploades på Instagram. Denne udfordring er blevet til en bog med alle tegningerne fra året, hvor denne stod på. Dette særdeles fine projekt er endt med at blive til en både poesifyldt og humoristisk visuel dagbog, som giver et blik ind i en kreativ kvindes liv, fyldt med rulleskøjter, menstruationsblod og lyserøde sløjfer.

Bogens titel er Pille Tegner 365, som henviser til antal dage på et år, men alligevel finder man 366 sketches. Allerede på den fjerde dag overskygger Pille Pernilles forfængelighed hendes selvdisciplin og tegner en ny sketch, hvor de begge er med i bogen. Det giver en forståelse for, hvor balstyriske disse kræfter er, og hvad det egentlig har krævet. Pille Pernille nåede i mål med udfordringen, så bogens skabelse blev praktisabel – og heldigvis for det!

 

Lyserød kærlighed og brugte tamponer

Det er en dagbog, hvor hver dags illustration skaber et helt narrativ. Fortællingerne kræver derfor noget af læseren, som inviteres og udfordres til at bruge fantasien. Nogle tegninger er åbenlyse, og der hersker ingen tvivl om, at Pille Pernille lider meget under PMS, at hun elsker farven lyserød og rulleskøjter. Denne vekselvirkning mellem det åbenlyse og forestillingsevnen skaber en æstetisk autenticitet, der fremstiller et billede af Pille Pernille som en aparte og særegen person. Selv de farveløse klicheer af hverdagssituationer mister deres banalitet i mødet med Pille Pernilles streg. Hendes univers er fortryllende, ment på den måde, at stemningen i tegningerne er så henførende, at jeg mistede fornemmelse for tid og rum.

Pille tegner 365 minder ikke om noget, jeg har læst før, hvilket kun er positivt ment. Det synes muligvis forkert at bruge ordet ‘læse’ om en bog med udelukkende tegninger i, men jeg føler faktisk, jeg har læst den, da der netop ligger denne narrativitet i billederne, som på smukkeste vis skaber en historie om en dårende kvindes liv.

 


 

Pille Pernille Horst: Pille tegner 365

Arkiv for deltaljer

Redigeret af Rikke Oberlin Flarup

2017

Køb bogen på forlagets hjemmeside her