Os imellem er Wenche Thinnesen Vogtmanns 3. udgivelse. Bogen handler om mødet mellem mennesker, og hvad der sker i et sådant møde. Sjældent kan vi vide på forhånd, hvad mødet med et andet menneske kan betyde. De 13 noveller viser rigtig fint, hvor en stor betydning et enkelt møde faktisk kan havde.

 

Overraskelseselementer

Den første novelle overraskede mig, selvom det som udgangspunkt er en helt banal historie om en stalker. Men flere elementer i historien kom bag på mig og påvirkede mit verdenssyn en smule. Og dermed fangede bogen min interesse. Novellerne hører under genren realisme og går tæt på nogle voldsomme problematikker som stalking, seksuelle overgreb og selvmord.

 

Sprogets vigtighed

Sproget er det meste af tiden hverdagsagtigt, meget beskrivende og indfølende. I takt med en histories udfoldelse føles det næsten som om, man selv er til stede og kender de personer, der omtales.  Vi får et dybtgående kendskab til de forskellige karakterer, der fremmer forståelsen for dem, selvom vi måske ikke er enige i de valg, de tager, eller deres måde at leve på.

Desværre forekommer der steder, hvor sproget bliver nærmest prætentiøst, hvor sætningerne virker unaturlige og næsten forceret. Som på s.104:”Ikke andet end at jeg godt kunne tænke mig at undersøge om tavsheden bliver pinlig eller naturlig imellem os, hvis det talte ord ikke får muligheden for at være det bærende”. Og på s. 118: ”Jeg mener nu ikke, at de to ting er sammenlignelige. Deres tavshed har til hensigt at dække over kriminelle handlinger, mens min er til for at beskytte det enkelte individ og samtidigt give dette muligheden for at fortælle frit uden at skulle skele til mulige konsekvenser af det sagte”. For min læseoplevelse virkede den type sætninger som forstyrrende elementer, dog uden at ødelægge læseoplevelsen helt. For behandlingen af de forskellige temaer gjorde alligevel bogen værd at læse.

 

En bog der giver anledning til refleksion og forståelse

Bogens titel varsler møder mellem mennesker, og bogen handler om, hvad der sker i dette møde. De forandringer, der sker; de konsekvenser, de har, og den refleksion, der følger. Jeg er en hurtig læser, men denne bog tog mig langt tid at komme igennem. Måske pga. sproget eller måske fordi teksterne har en vis substans og mange pointer, som ikke er letfordøjelige og som givetvis ville påvirke de fleste læsere på den ene eller anden måde.

 


 

INFO

Forfatter: Wenche Thinnesen Vogtmann

Forlag: Brændpunkt

Antal sider: 268

Udgave: 1

Bogen kan købes på forlagets hjemmeside her