Den evigt produktive Claus Høxbroe har med Omkring på Kallerupbanen skabt en “mens vi venter”-digtsamling, som i bedste Jørgen Leth stil, og med et stænk af Hunter S. Thompson, poetisk inviterer os ind i hundevæddeløbsverdenen og samtidig sender en kær hilsen gennem tiden til Onkel Danny.

Bil ud af byen
vind gennem soltaget
Cenius bag rattet
den dueblå Camry
sparker fra sig
Hedehusene og hundene
nærmer sig

I starten af det kolde danske forår tog Claus Høxbroe sin illustrator, Thomas Cenius, med i Toyotaen og ræsede mod Høje-Taastrup for at observere og beskrive det danske hundevæddeløbsunivers, ligesom Hunter S. Thompson fløj sin illustrator, Ralph Steadmann, ind fra England tilbage i starten af 70’erne for at observere og beskrive det amerikanske hestevæddeløbsunivers i The Kentucky Derby is Decadent and Depraved. Men hvor Thompson gjorde sig selv til essayets subjekt og den altoverskyggende hovedperson i handlingen og samtidig fyrede en skingrende kritik af om den specielle skare af mennesker, som tiltrækkes af hestevæddeløb, i sin fortælling om Derbyet, har Høxbroe taget den tilbagetrukne, observerende journalistrolle på sig – meget lig Dan Turèll i sidstnævntes Omkring på Brevduebanen fra 1982, som i dag er et samlerobjekt, og som Høxbroe tydeligt sender en hyldest til i både titel og emne. Gennem små hurtige digte beskriver Høxbroe nøgternt en verden, som for de fleste er komplet ukendt.

Høxbroe har de senere år givet os Kongens København og Morgenen arbejder på en ny sol, i hvilke han reflekterende og analyserende tager os med gennem København, over Malmö og til den anden side af Atlanten med målet om at finde sjæl i en verden, der er stor og anonym, og samtidig samle de rejsedigte, som udgør så meget af hans litterære masse, og som alligevel lå og rodede i skuffen.


Kunsten at fortælle det umiddelbare

Men hvor Høxbroes tidligere værker ofte er en rejse gennem både det fysiske og det mentale univers, så indeholder digthæftet her ingen dybere refleksion, ingen analyse, og det søger ingen dybere skønhed. Det er sportsobservationer, kampen på banen, det umiddelbare med et twist, som når Jørgen Leth kyndigt tager os med gennem Frankrigs rækker af vinstokke og utællelige slotte, blot mindre eksotisk. Men hvor Leth fortæller om cykelløb med varme, mærkes det, at hundevæddeløb ikke er en passion for Høxbroe. Den verden, der omkranser Kallerupbanen, opdages sammen med læseren med den nærmest kliniske tilgang til det præsenterede scenarie, som lægges på et koldt obduktionsbord og intensivt betragtes på afstand i det skarpe forårslys, inden udskæringen af legemet går i gang.

Det er den brutale dagligdag på Kallerupbanen, som præsenteres i hele sin glorværdige grålighed.

På bænkene
studeres programmet
findes mønter
frem til løbet
køres pølser fra
grill
simpelt stakit
omkranser banen

Som en dansk Ralph Steadman illustrerer og visualiserer Cenius nøjsomt løbet med sin ekspressionistiske streg, mens Høxbroe med sit falkeblik og æstetiske syn observerer og beskriver ting på banen og i omgivelserne, som i sig selv er ganske banale, og som vi andre derfor ikke ser.
Mens tilskuernes opmærksomhed suges mod individernes kamp, der udfolder sig i ringen, overlades observationerne ubevidst til den iagttagende digterjournalist, som har fået til opgave at dokumentere dette stykke af “det gamle Danmark”, inden det glemmes af kulturens naturlige evolution.


Impuls eller kimen til fremtidens samlersamling?

Måske var det slet ikke en opgave, han var blevet stillet. Måske kan Høxbroe simpelthen bare ikke lade være med at dokumentere det liv, der sker rundt om ham – som en tvangstanke. Måske han og Cenius tilfældigt tog ud til Kallerupbanen for at fordrive eksistensen den dag tilbage i forårskulden, og så ramte impulsen, som tvinger ham til at transskribere, hvad der sker for øjnene af ham. 

Når denne impuls rammer, hænder det, at han er i selskab med illustratorer eller fotografer. Og det til læsernes store glæde! Denne gang endte det så med en “mens-vi-venter-på-de-større-digtsamlinger”-digtsamling, der som Disney på juleaftensdag får ventetiden, indtil Høxbroes næste større samling, til at føles mere udholdelig.

Det er dog ikke første gang, Høxbroe leger med udgivelsesformatet i både fysisk og lyrisk forstand. Her kan blandt andre nævnes udgivelser som digtsamlingen Danmark (2017), der er udformet som et pas, og Havens Fugle – en ganske lille håndsyet kunstbog, der næsten kræver en medfølgende manual for at kunne blive læst med dens udfoldelige illustrationer og tekster.

Omkring på Kallerupbanen ligger klart i den eksperimentelle ende af udgivelsesskalaen, hvilket kun gør den så meget mere eftertragtet at akkvirere efter min mening. Men man skal ikke forvente at have til flere timers læsning og efterrationalisering. Den er en god og letlæst lille oplevelse i hverdagen, som man let kan have i inderlommen, til når man er på farten, og som kun bliver bedre, hvis man tager den, for hvad den er.





Info

Claus Høxbroe: Omkring på Kallerup banen

Gentlemen’s Jockey Club

2019

30 sider

Køb bogen på forlagets hjemmeside her