Kristian Leths seneste digtsamling Vinden ind ad døren, udgivet på Gladiator i sidste måned, er en rejse, ikke bare ind i Kristian Leth, men også i mytologiens verden, menneskets historie og ikke mindst ind i læseren selv. Digtsamlingens projekt er med andre ord ikke beskedent, men overmander trods sin størrelse ikke manden bag. Det er i høj grad netop dette samspil, dette møde mellem indre og ydre, fortid og nutid, individ og kollektiv, der gør Vinden ind ad døren til en god læseroplevelse og digtsamling.
Mørket i lyset, døden i livet
Det er stemningerne i Vinden ind ad døren, som har gjort det største indtryk på mig. Stemninger fordi de fleste af samlingens digte ikke bare har én stemning, men mange, som digtene bevæger sig elegant ind og ud af.
Overgangen mellem digtenes stemninger er flydende og de blander sig med hinanden snarere end at være afgrænsede. Stemningerne oscillerer blandt andet mellem at være optimistiske, vitale, livshyldende og dystre, sørgmodige, melankolske; mørket eksisterer altid i lyset, døden altid i livet i Vinden ind ad døren.
Digtenes stemninger (og i kraft heraf digtene som helhed) er altså ikke statiske, men foranderlige. Uanset hvor digtene befinder sig på denne stemningsskala, er de altid smukke, personlige, mystiske og i en eller anden grad mytiske. Digtene tager læseren på en rejse ind i dennes eget følelsesliv, uden forbindelsen til digtenes øvrige universer mistes.
Sproget som helhed og del
Stemningerne skabes af sproget som helhed, og på dette overordnede, generelle plan er sproget interessant. Som partikularitet, altså ser man nærmere på det enkelte ord, ordet isoleret fra sin semantiske og syntaktiske kontekst, er sproget – desværre – mindre interessant. På dette plan forekommer sproget mere prosaisk end poetisk, hvilket der som udgangspunkt ikke er noget i vejen med, men jeg savner her originaliteten, som sproget på det generelle plan rummer; sproget er i sin partikularitet mere klichefyldt, mindre kreativt og mindre personligt end det er i sin ‘generalitet’.
INFO
Forfatter: Kristian Leth
Forlag: Gladiator
Udgivet: 2016
Sidetal: 48
Kan købes for 150,- her