Hvad sker der, hvis man parrer et dovendyr med smagen af vandmelon, eller Dionysos med et sort/hvid-foto af Marlen Haushofer?
Måske opstår der en lille lyserød roman om queer-kærlighed og usagtheder.


Anne Mari Borchert har skrevet en roman.

En meget lille roman på bare 88 korte sider i lyserødt omslag. ‘Lykkelig med M’, hedder den og handler om kærlighed. Eller måske rettere:
Ideen om, drømmen om, og længslen efter – kærlighed.

Hvor mærkeligt det end lyder, handler romanen, der ellers kalder sig en kærlighedsroman, måske allermest om den kærlighed, der ikke lykkes. Al den ømhed, der ikke får ord, men forsøges fortalt på tusinde andre måder.
Ved at sende GIFs af hjerteformet mad, for eksempel, eller ved at citere sangtekster. Som nu Shit & Chalous “Smuk og dejlig”: 

“Jeg gik ind til byen for at kigge efter dig, pludselig stod du der i vrimlen og smilede til mig. Alle folk kan se det straks, du er så smuk og dejlig, dine øjne skinner, du må hellere passe på”.

Handlingen er umiddelbart utrolig simpel: En unavngivet jeg-fortæller forelsker sig i M. Deres relation er en både-og-og-hverken-eller-relation. Det vil sige, de er både kærester og veninder, men samtidig er de hverken det ene eller det andet.
De skriver beskeder til hinanden: ”kys, kys” og ”om du var en tekanna, skulle jag vara din tevarmer”. ”I love you, du år min favoritmänniska”.
M sender et billede af et dovendyr, og jegfortælleren en rød kat med våde øjne.
De kalder hinanden “skat” og “queen”, “hjertesnack” og“min lille Yoda”. De skriver fra hver deres seng, men under den samme måne, altid de her ømme beskeder:
”Jeg ville sådan ønske at jeg var et dyr, og du var et dyr, og at jeg kunne bære dig, min skat”.

Kærlighed by Proxy

Under og imellem alt udtrykker de uafbrudt og hele tiden en enorm kærlighed, men er det nok?
Er kærlighed kærlighed udtrykt gennem kattevideoer og blogindlæg om hunde på ryggen af en græssende hest – nok?
Er citater fra sangtekster, kærlighed by proxy – nok?
Og er deres kærlighed den samme, søger de det samme?

Skyerne begynder i hvert fald at trække sammen over deres forhold, de ser Bagedysten sammen. En af deltagerne, Sune, bager en kage til sin ekskæreste. Den er formet som et hjerte med et anker i glasur, og da dommerne skal smage på den, er det Sune, der skærer den, som siger: “Nu er jeg ved at lave et Broken Heart. Med hjertet i hånden.” 
Åh.

Det hele er så underspillet, så lige ved og næsten, at det gør ondt. På den gode måde. Undervejs får man lyst til at skrige: Så tal dog sammen. Lad være at tale om eller at lade andre om at tale for jer, lade være med at sende flere billeder af dyr, der godt nok kan tolkes som et “ja”, men også som et “nej”. Eller måske allerværst: et “ved ikke”.

Kan den legende og uforpligtende virtuelle kærlighed overleve en praktisk virkelighed, det er spørgsmålet fra start til slut. Jeg skal ikke afsløre mere her, men bogen kaldes på bagsiden en “sørgelig komedie”, måske giver det et fingerpeg (;

Læs endelig.
Det er en mægtig fin, massivt øm og meget anderledes lille roman om kærlighed, GIFs, dovendyr og Dionysos.
Info

Anne Mari Borchert: Lykkelig med M

Forlaget Ovibdat

88 sider

2023

Læs mere på forlagets hjemmeside her