For 50 år siden debuterede Asger Schnack som digter med digtsamlingen Øjeæbler. Siden er der fra Schnack kommet en lind strøm af udgivelser, ligesom han har været en fast bestanddel af det danske litterære miljø med både forlags- og undervisningsaktiviteter. Schnacks 50 års jubilæum fik fra forlaget Fuglekøjen sin helt egen fejring med udgivelsen af Asger Schnacks Graffiti. Udgivelsen fandt sted på præcis samme dato som for udgivelsen af Øjeæbler, og man ser for sig en smuk regnbue tegnet henover tiden mellem de to udgivelser.
Litterær graffiti
Med udgivelsen af Graffiti tilføjer Asger Schnack, på næsten bogstavelig vis, en mursten til litteraturens hus. Den næsten 700 siders lange udgivelse er ikke sådan til at komme udenom, hverken i størrelse eller indhold, hvorfor betegnelsen mursten synes at være på sin plads.
Ordet graffiti stammer fra det italienske graffito og henviser til en særlig teknik for dekoration af mure. Med titlen Graffiti henvises der til den særlige litterære praksis Asger Schnack udøver på sin Facebook væg/mur. Næsten dagligt kan man læse Schnacks kærkomne og generøse udsmykninger på hans væg, som rummer alt lige fra digtcitater til små anekdoter fra det danske litterære landskab, eller ordskab om man vil. Denne praksis er dokumenteret i Graffiti sammen med hyldesttaler, essays og digte, som ikke tidligere har været trykt i bogform. Det er en vellyst at læse sig gennem Graffitis alsidighed af tekster, hvor essays afløses af digte, som afløses af facebookopdateringer.
Schnack deler rundhåndet ud af sin viden om alt lige fra David Bowie og Bob Dylan til Francis Picabia og Dan Turèll. En viden, der fremstår encyklopædisk i omfang. En viden, der stråler af forfatterens kærlighed til kunsten og litteraturen, ja, en kærlighed til mennesket og livet. En kærlighed til ordene, deres evne til på legende vis at frembringe verdener og deres mulighed for at sætte eksistentialer i spil for øjnene af os. En kærlighed, der gør at teksterne altid foregår i øjenhøjde med læseren uden at miste perspektiv og vidde.
Flerhed i hjertet
Et sted skriver Schnack om David Bowie: “Identifikationen er åbenbar og glat for enhver, der har en flerhed i hjertet”. Denne sætning kunne ligeså godt gælde for Graffiti og dens forfatter. Bogen er, foruden sin overdådige generøsitet, et udtryk for et menneske, der lever med skriften og med alt, hvad den tilbyder. Schnack har ikke låst sig inde i et elfenbenstårn og smidt nøglen væk, men lever med den flerhed, som altid er til stede, vel som et vilkår, i skriftens tilbud til os. Det er denne mulighed for at udtrykke det flertydige i vores tilværelse, den åbne position i landskabet, som han igen og igen lader tone igennem. Ja, det er en forunderlig musik, som kommer fra denne mursten. Læg du, kære læser, blot dine øjne og øren mod den.
INFO
Asger Scnack: Graffiti
Forlaget Fuglekøjen (www.fuglekoejen.dk)
684 sider
2017
Køb bogen på forlagets hjemmeside her