Arrangementet Digte og Lyd gæster igen i år Posten i Odense i samarbejde med Spoken Word Festival. Sidste års arrangement var en ren fornøjelse, og med dette års program synes det umuligt andet end en gentagelse af succesen.
Odense i litterær udvikling
Man skal ikke opholde sig ret længe i Odense for at vide, at byen er i rivende udvikling. Overalt ses afspærringer af veje, mænd i gule veste, og en vildfaren cyklist som er i gang med at finde en ny rute i alt kaosset. Hvad man dog ikke kan se med det blotte øje, er den udvikling, der sker inden for den litterære scene. Her er sket en løbende udvikling, hvilket Digte og Lyd blandt andet er et levende bevis på. Førhen foregik det på Vega i København, men nu har vi i Odense de to sidste år fået lov til at tage del i begivenheden. Samtidig kan begivenheden nu også opleves i Aarhus og Aalborg.
Som sagt, var sidste år en succes, og jeg tvivler ikke på, at den bliver gentaget i år. Programmet byder blandt andet på Jørgen Leth, som har besøgt Odense gennem flere år, hvor jeg har siddet blandt publikum og været betaget af hans måde at være til stede på, ligegyldigt i hvilken kontekst han befinder sig i. Når han først starter med at fortælle, er det aldrig til at vide, hvor han ender, hverken for publikum eller ham selv.
Caspar Eric og Naja Maria Aidt
Noget nyt for mig, og som jeg glæder mig utroligt meget til, er at høre Caspar Eric og Naja Marie Aidt på en scene, da jeg aldrig har oplevet dem live før, og derfor kun oplevet dem igennem deres litterære værker. Caspar Eric debuterede i 2015 med digtsamlingen 7/11, og i 2015 udkom han med det smukke langdigt Nike, hvor han på en særdeles smuk og barsk måde beskriver ud fra egne refleksioner, hvilken betydning det har, at leve med et handicap i dagens Danmark, som han blandt andet beskriver:
Der var ingen sex
som den første
gang vi havde sex
du var så smooth
i dit køkken
løghakkende til P6 Beat
og jeg var bange
for at blotte min krop
fordi du var så lækker
og virkede så kontrolleret
det var et erfaringshierarki
som jeg var alene om
at tænke på
Temaerne skifter i hans digtsamling Avatar fra 2017, som nærmest bevæger sig over i noget modernistisk, mennesket som isoleteret, aldrig alene, men ensomt og fremmedgjort over for verden, ja, selv for de nærmeste. En digtsamling som efterlader læseren i en stemning af melankoli. På lørdag optræder han sammen med Mikkel Grevsen, og sammen har de dannet duoen SUPAPAWA. Hvad de sammen har at byde på, ser jeg meget frem til at høre.
Naja Maria Aidt husker jeg første gang fra dansktimerne i gymnasiet, hvor hun allerede der gjorde et indtryk. Senere har jeg fordybet mig i hendes novellesamling Bavian og hendes lyrik. I år udkom hun med, efter min mening, hendes bedste værk til dato; Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. En rørende personlig fortælling om en ubærlig sorg over at have mistet sønnen Carl. Romanen er dybt påvirkende, uden på nogen måde at nærme sig det patetiske.
En ny side af Carl Emil Petersen
De fleste kender nok Carl Emil Petersen som forsanger i bandet Ulige Numre, men på lørdag får vi lov til at opleve ham på en helt anden måde. Han er nu gået solo, og vi bliver præsenteret for hans nye sange, blandet med ældre tekster. Jeg har danset, med en tarveligt lunken fadøl i hånden, foran en scene til hans stemme mange gange, men jeg har aldrig oplevet ham i denne forbindelse. Jeg er meget spændt på at se, hvor det bærer hen. Ja, jeg ser frem til hele arrangementet, og med Ane Cortzen som moderator til at holde styr på de optrædende, kan det altså kun blive godt.
Dato: 16/11 2017 på Posten i Odense
Arrangementet Facebook-begivenhed finder du her, hvor du også kan bestille billet
MODSPOR deltager i arrangementet repræsenteret af Adam Salamon og Rikke Juelsen