Voksenværk er fortællingen om næsten 40-årige Pierre, som lever et rodløst liv med sin kæreste Iben, mens de begge forsøger at finde et ståsted i en rå og kaotisk verden, hvor de tilsyneladende kun har hinanden at stole på.

 

 

Den uimodståelige kraft

Pierre og Iben har været sammen siden de mødtes i Berlin i deres ungdom, hvor Pierre stod i sit kridhvide tøj fra Lacoste, mens Iben stod lille og tynd med ar op og ned af underarmene. Dette tilfældige møde bliver starten på et forhold, som bliver deres eneste faste holdepunkt i en kaotisk verden. Mens Pierre stadig forsøger at skabe sig en karriere indenfor tennisverdenen, udfolder Iben sin kunst over hele Europa. Udadtil er de diametrale modsætninger, men der eksisterer en særlig kraft mellem dem, som holder dem fast og drager dem mod hinanden.

 

Under overfladen

I flashbacks gennem romanen præsenteres læseren for Pierres barndom og tidlige ungdomsliv. Her ses blandt andet, hvordan Pierre vokser op i et tilsyneladende stabilt hjem med en far og mor, som stadig er gift. Under overfladen er Pierres liv dog langt fra fryd og gammen, for hans forældre lever reelt set ikke sammen. Pierres far har travlt med sin restaurant i Frankrig, mens Pierre og hans mor rejser verden tynd til alverdens forskellige tennisturneringer i forsøget på at skabe Pierre en karriere. En karriere, som han ikke selv er dedikeret til, men han følger villigt med, da det er hans mors store drøm at gøre ham berømt. En drøm, som hun ikke selv formåede at opfylde, da hun var ung.
Pierres barndom og tidlige ungdom sætter sine spor i hans voksenliv. I en alder af næsten 40 har Pierre aldrig haft et fast arbejde, men bruger sin tid på diverse tennisturneringer og rejser rundt i Europa med Iben. De tilbagevendende flashbacks er på elegant vis med til at opbygge hele historien om Pierre og forklarer, hvordan hans verden hænger sammen.

 

Ynde og rå ærlighed går hånd i hånd

Voksenværk er en fin roman med et letfordøjeligt sprog, hvor den ene side ubemærket tager den anden. Det er en roman om to mennesker, som forsøger at finde deres egen vej i en verden, hvor ingen af dem helt formår at tilpasse sig eller finde sig selv. Sammen har Pierre og Iben skabt en vis distance til hele verden og isoleret sig sammen i deres egen verden. En verden, hvor det endnu ikke har været nødvendigt at blive voksen og se verdens hårde realiteter i øjnene, men nu står de ved en skillevej. Voksenværk viser et udsnit af Pierres voksenliv sammen, hvor han lige så langsomt finder fast grund under fødderne og måske endelig bliver voksen.

Voksenværk er en ærlig roman om livets op- og nedture, og Stinus Olesen tøver ikke med at beskrive nedturene, men det bliver aldrig trivielt at følge Pierres udfordringer. Dette synes jeg særligt skyldes det enkle og ligefremme sprog, som romanen bærer præg af. Samtidig er der også en ærlighed og enkelhed i selve romanen, hvilket kommer til syne i replikkernes rene simplicitet, men også i den nærhed, som jeg følte med særligt Pierre. Historien forsøger ikke at gemme sig bag ekstravagante ord, og den forsøger ikke at finde svaret på det hele, men den bevæger sig ligeså stille fremad i beretningen om en falleret tennisspillers forvirrede liv.


 

 Stinus Olesen

228 sider

Byens forlag

2017

Bogen kan købes på forlagets hjemmeside her