unspecified

Jeg åbner avisen hver morgen. Jeg læser fortsat om krig og korruption, ulighed og uretfærdighed. Det er blevet reglen snarere end undtagelsen. Jeg tager endnu en tår af min kaffe. Jeg kigger ned, lukker avisen og fortsætter min dag. Sådan foregår min avislæsning oftest, men efter at have læst Slagger ser jeg på denne rutine med lidt andre øjne.

Idiosynkrasi

Man skal kun læse tre linjer af Bjørn Themsens vrede langdigt Slagger, før man støder på ordet “flygtning”, hvilket er et overskyggende tema i hele bogen. Hver af de tolv afsnit starter med en beskrivelse af flygtninge i forskellige kontekster. Under dette markante tema ligger en potpourri af emner som politik, magtesløshed, korruption, raseri og aversion mod magteliten, økonomisk ulighed, litteratur, kunst og kærlighed. Budskabet er klart, og det kræver ikke stor litterær arkæologi at finde frem til;

til Hauptbahnhof

og mylderet af navnløse flygtninge

på vej videre

til dissidenterne i Danmark – hvor fanden er I henne?”

 

Afmagt versus magt

Digtet er skrevet i de tre første måneder af 2016, og begivenhederne heri er tilknyttet denne periode. Der er en gennemgående og meget beskrivende følelse af afmagt, menneskers passivitet og spørgsmålet om hvorvidt digteren overhovedet kan stille noget op i alt kaosset. Den konstante søgen efter svar kommer til udtryk i de forskellige eksperimenter med form og sprog, som for eksempel faktuelle facitlister, undersøgelser af ordets egentlige betydning, tal fra aviser, intertekstuelle referencer og pludselige skift i et ords betydning;

“tænker lige på dig skat smiley smiley

nej det er ikke sandt

når jeg tænker “skat” tænker jeg ikke på dig

og hvad stiller man op med det?

hvad stiller man op

når SKAT mister ti mia. kr i udbytteskat

fordi politikerne i årevis har skåret i bemandingen?”

Bjørn Themsen kan altså noget med sproget. Især dualismen mellem beskrivelserne af hverdagen, fra melankolien i busrejser til intime samtaler i soveværelset, og en større umenneskelig og grusom verden, understreger menneskets position i et makrokosmos, som er meget svær at definere og beskrive.

 

Utilsløret læsning

Min læsning af Slagger har været meget blandet. Den er aktuel og samfundskritisk, en ny indgangsvinkel til de informationer om verdens uretfærdighed, samfundsmæssige problemer et cetera, vi konstant bliver bombarderet med. Themsen fremhæver dog tydeligt, hvad han har på hjertet. Altså, er forståelsen meget entydig og temmelig ligetil, også selvom man ikke opfanger de mange litterære og kunstneriske referencer – både de mere åbenlyse og de lettere skjulte.

Læseren får derfor rigtig meget serveret, og bliver ikke inviteret til selv at reflektere. Med det in mente, opvejer sproget denne mangel. Især de forskellige undersøgelser af forskellige ords betydning. Menneskets uformåenhed kommer til udtryk i de mange spørgsmål der aldrig bliver besvaret, en meningsløshed, en fægten i blinde, et sisyfosarbejde og en manifestation af denne vrede og afmagt. Dette formår han at beskrive på et niveau, hvor de fleste kan være med.

 

4 modspor, 1

 


 

Langdigtet kan købes for 149,- her.

 

Print Friendly, PDF & Email