Uudgrundeligt er en rejse mod det ukendte og uforklarlige, men en rejse som ender før man rammer målet, og heldigvis for det! Efter endt læsning sidder jeg ikke tilbage med en endegyldig forståelse, men med et værk hvis kurs er flerstrenget og vidtfarende. Alligevel er der noget samvirkende; en søgen mod det uforståelige.

 

En utraditionel forbindelse

Digtsamlingen Uudgrundeligt har sit udspring i Maya Peitersens tegninger, som pryder siderne mellem ordene. Digtene i værket er skrevet af en række forfattere, Maya Peitersen tidligere har arbejdet sammen med i sit mobile udstillingssted Dansk Standardpoesi. Forfatterne blev bedt om at skrive digte i føling med hendes tegninger, hvilke bliver inspirationen til og grobund for skabelsen af værket. Jeg må indrømme, at jeg desværre altid har haft et lidt negativt syn, samt været ret fordomsfuld, når det kommer til digtsamlinger skrevet af flere forskellige forfattere, eftersom denne form for litteratur altid har fremstået forvirrende og abrupt for mig. Min efterhånden indgroede kynisme finder jeg en anelse skammelig efter at have læst Uudgrundeligt. Selvom tema og metrik i de forskellige digte er outreret varieret, fungerer værket som en helhed på grund af Maya Peitersens tegninger, der binder værket sammen på en utraditionel måde,  og gør det derfor interessant, endda overraskende til tider, at læse hvilke tanker og forestillinger tegningerne har sat i gang hos forfatterne.

 

Farvel til sudoku og krydsord

Selvom hvert digt har deres egenhed, er der en digter som kontrastere de andre. Jonas Okholm Jensens bidrag fremstår nærmest som et kryptogram, eller hvad der kan betegnes som en rubiksterning for sprogelskere. Digtet minder om en typografi, som lige så nemt kunne være taget ud af en dårligt konstrueret science fiction film: G-s 6ver ryggen hvert år ved den t5d, f6rventer at 4d 6g 25gge 6* bag6ver ryggen, vr5der s5g he3t 4d efter 2y335ngen (…) Ved første øjekast virker det direkte ulæseligt, men efter at have læst få linjer begynder et mønster at danne sig, og ved at kæde symboler, bogstaver og tal sammen, skabes ordene og samles til en helhed, som gør læsningen forståelig. Det kræver derfor ekstra hjernekapacitet at få sætningerne til at give mening, hvilket gør det ekstra interessant, og ikke mindst til en sjov udfordring at læse dette særprægede digt. Nej tak til sudoku og ja tak til Jonas Okholm Jensen.   

 

Uudgrundelig forståelse

Gennem hele læsningen har et spørgsmål cirkuleret i mine tanker; jamen, hvorfor? Dog altid uden at jeg når frem til et konkret svar. Det skal ikke forstås negativt, da denne undren intensiverer min interesse, en nysgerrighed opstår og sætter derfor gang i en større tankevirksomhed.  Så selvom jeg var skeptisk, da jeg påbegyndte læsningen, sidder jeg på ingen måde skuffet tilbage. Uudgrundeligt er ikke en digtsamling, man kan forvente en eksplicit forståelse af, men til gengæld  åbner den op for fantasi og fortolkning på mange niveauer. For mig er den blevet til en katalysator for nye læseoplevelser, da jeg i høj grad ønsker at udforske flere af de medvirkende forfatteres selvstændige værker. 

 


 

INFO

Maja Peitersen: Uudgrundelige

Medvirkende forfattere: Vagn E Olsson, Naja Vucina Pedersen, Jonas Oxholm Jensen, Ulla Eriksen, Thomas Krogsbøll, Cecilie Lind, René Jean Jensen, Marianne Larsen

Udgivet 2017

Forlaget Escho

80 sider

Digtsamlingen kan købes her