DSC_0133-kopi

Når det er svært at sidde op uden at falde sammen og tisse uden andres hjælp, når man ikke har så godt som ét eneste øjeblik alene og samtidig aldrig har været mere ensom, er livet så slut? Det er spørgsmål som dette, Nis-Christian Bredholdt stiller i sin mixed media Freischwimmer, der især handler om, hvordan det er at have sklerose, om hvordan man håndterer, at ens liv pludseligt og markant ændrer sig. 

 

Magtesløshed

Med sklerose som udgangspunkt italesætter Bredholdt originale tanker, følelser og oplevelser om alt fra kærlighed til hospitalsbehandling i et personligt sprog som både er medrivende og distancerende.

De fleste læsere af Freischwimmer vil have en følelse af at komme til kort, for selvom meget i værket kalder på medfølelse og ynk, er det ikke dét, Bredholdt ønsker, hvis jeg forstår ham ret, men respekt, tid og som følge heraf empati. Bredholdt ønsker ingen særbehandling, men at få lov til at være et menneske som alle andre gennem at blive behandlet som et.

I læsningen af Freischwimmer bliver man som læser konfronteret med sin egen magtesløshed: Medfølelse og ynk er en instinktiv reaktion, når vi bliver konfronteret med eksistenser som Bredholdt, en reaktion vi ikke synes at kunne komme udover, men skal ‘igennem’ som et stadie tilsvarende dem Bredholdt skal igennem på vejen mod at acceptere sit nye liv.

Den måske mest dominerende følelse hos mig under læsningen var skam; en skam over min følelsesmæssige magtesløshed, men også over at være sund og rask i krop og sjæl og tage dét for givet. Freischwimmer er hård læsning, fordi du som læser gennem mødet med Bredholdt og hans ekstremt hårde liv bliver tvunget til at se dig selv i spejlet og granske dig selv. Derfor er værket utrolig vigtig læsning. Det minder én om, hvad litteratur kan: distribuere erfaringer og følelser for at skabe forståelse og formindske afstanden mellem forskellige mennesker.

 

Mixed media

Jeg må indrømme, at værkets genrebetegnelse gjorde mig nervøs, fordi jeg så godt som ingen erfaringer har med mixed media – hvad skal man forvente af dét? Men jeg gik ind i bogens og Bredholdts virkelighed med åbent sind og må nu understrege, at Freischwimmers kvalitet ikke bare består i Bredholdts tanker, følelser og oplevelser, men også i måden, hvorpå han skriver om disse: Sproget og formen formidler og understreger førnævntes tungsindighed, vrede, misantropi og kærlighedsbehov på original og forførende vis.

En svaghed ved værket er den ind i mellem lidt for løse og fragmenterede form, som nogle steder fungerer, men andre steder virker som en let løsning. Her kunne det være gavnligt at lægge mere energi. Denne udtalelses baggrund er imidlertid egentlig positiv, for det er et udtryk for, at jeg gerne vil høre mere.

5 modspor


Bogen kan købes for 175,- her.