Meningen med disse anbefalinger er at give et indblik i både kendte, oversete og andre gode læseoplevelser i løbet af året, der snart er gået. Listen er ikke et udtryk for, hvad der ligger højest på bestsellerlisten, centreret omkring bestemte forlag og bøgerne er ikke nødvendigvis udgivet i 2015. Den er derimod et udtryk for skribenternes oplevelser, holdninger og lyst til at anbefale. Denne gang ved Daniel Boysen.

 

Fragmenter, murens fald, at miste, jetlag som eksistentielt problem og litteraturen i byrummet

 

Hvad: Per Petterson, Jeg forbander tidens flod, roman, Batzer og co., 2009 [2008]

Hvorfor: Der er noget magisk over Pettersons måde at fortælle på, og denne roman er ingen undtagelse. Hovedpersonen, Arvid, gennemlever en skilsmisse. Mens vi næsten ikke hører noget om kvinden, han skal skilles fra, får vi i stedet et indblik i hans søgen efter identitet. Og et indblik i tiden omkring murens fald, en familie og livets udvikling. Sproget er let og ubesværet. Det er altså en roman, der kan læses af mange.

Mønt: 179,95,- her.

 

Hvad: Poul Lynggaard Damgaard, Stedets omvendte beklædning, digte, PrintXpress, 2015

Hvorfor: Digtene i denne intense samling er både fragmentariske, men også samlende; om følelser, om byen, om livet som det ser ud i udkanten af tilværelsen. I detaljerne, der foldes ud, ligger også et samlet syn på i brudte linjer. En digtsamling, der kræver noget af sin læser, men som kan give meget igen.

Mønt: 129,95,- her.

 

Hvad: Anna Klahn, Fra den afdødes hus, digte, Weltscherz, 2015

Hvorfor: Sproget er sart og kredser om det at miste på flere forskellige måder. Som forlaget selv skriver: ”Den er et forsøg på at begribe det, at alt kan mistes, at ingen overbevisning beskytter mod tilfældighedernes og tidens absolutte. Den er et forsøg på at samleve med altings ubetingede skrøbelighed. Den er en insisteren på at løfte en mening ud af alle de små og store fald.” Og det kan jeg ikke skrive bedre.

Mønt: 80,- her.

 

Hvad: Henrik Nordbrandt, Jetlag, digte, Brøndum, 2015

Hvorfor: Noget af det glimrende ved Nordbrandt er, at han stadig findes; at der kommer mere. Han er ikke blevet mindre skarp med årene, og for første gang i mange år, måtte jeg stoppe op på gaden umiddelbart efter købet – for at læse. Alt gik i stå, mens flyet stod stille over Miami, som ét af digtene beskriver. Man læser og mærker de spydige kommentarer til og fortællinger om tilværelsen samt kondenseret poesi om fx sorgen.

Mønt: 150,- her.

 

Hvad: ATLAS OVER AARHUS, litteratur i byrummet, fx af Louis Jensen, Thøger Jensen, Carsten René Nielsen, Svend Åge Madsen og Louise Juhl Dalsgaard.

Hvorfor: Fordi litteraturen også hører til uden for bogen; som en del af byrummet, et dagligt liv med bevægelser i forskellige mønstre, der kan brydes af ordene. Et stop. Et pusterum. Der er både noget overraskende ved husgavle, bænke, pizzabakker og cykelovertræk med ord – både med form og indhold.

Mønt: I udgangspunktet gratis, men man kan også købe diverse af udgivelserne. Se mere her.


For at sige det, som det er; det har været svært at vælge ud, og jeg kunne sagtens have inkluderet flere. Året har været spændende, også, eller måske især for de mindre forlag, der udgiver interessante og nødvendige bøger som aldrig før. Jeg har bl.a. også anmeldt Autoatlas og Sten på Sten, der begge gav nogle interessante læseoplevelser.

Foto af Svend Åge Madsen: Daniel Boysen