Fra det fortællende til det fabulerende og det dybsindige til det vrøvlende. 34 danske digtere brillerer på hver sit spillekort i forlaget Ekbátanas nytænkning af, hvad en antologi er.

Ord på nye måder

Vi har efterhånden set mange variationer over temaet Ord På Nye Måder: Fra Morten Søndergaards Ordapoteket, der i 2011 præsenterede os for risikoen ved overdosering af adverbier og humoristisk guidede os gennem ordklasserne og deres anvendelse – og til Atlas over Aarhus – 365 tekster, hvor en række forfattere producerede og præsenterede deres tekster på uventede steder i byen i Kulturhovedstadsåret 2017.

Med Spillekort med digte af 34 forfattere – en anden slags bog er det ikke desto mindre lykkedes for forlaget Ekbátana at udvide vores forståelse for, hvordan litteratur kan præsenteres, endnu en gang.

Anledningen var udstillingen Drømmebøger, som kunne opleves på Den Sorte Diamant i efteråret 2020. Her præsenterede 13 forskellige mikroforlag deres bud på unikt bogarbejde, både hvad angår indhold og fysisk udformning. Spillekortene er således kommet til verden som én af en række bemærkelsesværdige litterære frembringelser. Bemærket er de blevet – og solgt i mange eksemplarer. Det kan jeg godt forstå.

Det er bare noget, vi leger

Der kan nemlig uden de store overvejelser hæftes en hel række positive ord på spillekortene: De er vilde, eksperimenterende og originale. Og de er tankevækkende, smukke og sjove. Det gælder både i ord og billeder, for Rakel Thorning-Vaters layout er en væsentlig del af helhedsoplevelsen. Hendes lemfældige omgang med Elvis, Asien og katte er faktisk nok til at gøre billedkortene til en kunstoplevelse i sig selv, og personligt vil jeg hellere se på dem end på størstedelen af den kanoniserede kunsthistories bud på en anarkistisk, uhøjtidelig og såkaldt naiv kunst.

Idéen bag spillekortene er da også, som det hedder i pressemeddelelsen, ”at flytte lyrikken ud til andre dele af vores verden, der hvor vi leger mere og ikke tager tingene så højtideligt”. Det mærker man måske især i Carsten René Nielsens og Camilla Hjørnholm Olsens pudsige bud på livsvisdom. Helt generelt gør det imidlertid noget ved alle bidragene, at de i så udtalt grad har fået en side hver – som udgør de hver især deres eget mikrounivers med egne lyriske præmisser. Jeg vil tro, at man rent faktisk har oparbejdet et andet forhold til lyrik, når man har spillet x antal kortspil med Ekbátanas version af spillekort.

Antydning af noget større

De 34 digtere, der har skrevet tekster til spillekortene, har i sagens natur haft meget få tegn at gøre godt med. Derfor minder det, man får som læser, i nogle tilfælde om en teaser, der skal give lyst til at dykke længere ned i de enkelte forfatterskaber. Eksempelvis minder Pia Juuls to fine tekster – som vel i øvrigt må være noget af det allersidste, hun nåede at skrive inden sin alt for tidlige død ugen inden åbningen af Drømmebøger – om uddrag af en større fortælling: en rejsebeskrivelse, der i Pia Juuls to spillekort tager os fra Korea til Sherwood-skoven. Som læser får jeg lyst til meget mere. Men samtidig er Pia Juuls to tekster også fine, afsluttede mini-noveller, der peger på noget alment om at være alene og malplaceret.

Min absolutte favorit må dog blive Mette Norries tekst om svanedræberen ved Sortedamssøen i København: Jeg kan godt huske, hvordan jeg som hovedstadsbenovet jyde tilbage i 2014 lyttede til min eksilerede nykøbenhavnske brors beskrivelser af, hvordan svanerne blev fundet kvalt langs søens bredder. Norrie tager meget elegant fat på den mistænksomhed, som rækken af svanedrab må have ført med sig. På kun 11 elegante linjer viser hun os en hovedperson, som er bange for at blive mistænkt, for ”han kunne godt være typen,” som hun skriver. Dét er en slutlinje, der bliver siddende. For hvad er det for en type, der går rundt og kvæler fugle på 10-15 kg just for the fun of it? Forhåbentlig ikke én, vi alle kender.

”højt oppe de fly/drømmene benytter”, skriver Jens Carl Sanderhoff på sit gnistrende og enkle bidrag til kortspillet. Ekbátanas bidrag til Drømmebøger er ikke en kabale, der går op. Det er derimod et lille konceptuelt vidunder, der med meget små midler giver os ord med meget stor gennemslagskraft.




Info

Anders Schmidt Thorsen, Andreas Morgenrødt, Anne Kierkegaard, Asger Schnack, Aya Benedikte Kor, Camilla Hjørnholm Olsen, Carsten René Nielsen, Cindy Lynn Brown, Connie Utsen, Hans Karup, Ida Monrad Graunbøl, Idaemilia Nørgaard, Jens Carl Sanderhoff, Jens Peter Kaj Jensen, Jeppe Mørch, Jonas Reppel, Julie Kastberg Rasmussen, Kim Sindberg, Lars Emil Foder, Lisa Smith, Louise Juhl Dalsgaard, Marie Louise Pedersen, Maya Salonin, Mette Norrie, Mette Reinhardt Jakobsen, Mikael Ostenfeld Krog, Morten Søndergaard, Nicolaj Stochholm, Pia Juul, Piet B, Rikke Oberlin Flarup, Rikke Ruby, Signe Kierkegaard Cain, Søren R. Fauth

Spillekort med nye digte af 34 forfattere – en anden slags bog

Forlaget Ekbátana

2020

40 kort med digte + 15 billedkort med illustrationer af Rakel Thorning-Vater

Spillekortene kan købes her: her