Først lukkede landet, så åbnede det lidt, og nu er det åbnet ganske meget. Covid19 kom til Danmark før sommeren, og alting er blevet kastet op i luften. Én ting er dog sikker: Sommerferien 2020 bliver ikke helt som alle andre sommerferier. På Modspor har vi samlet vores bedste forslag til læseoplevelser, der kan gøre din sommerferie uforglemmelig, uanset om du holder staycation eller vælger at vove dig ud i den verden, der igen er ved at åbne sig for os.


Helena Thau: Adrien

Gladiator 2018

Hvis du vil komme udlængslen til livs, skal du læse denne roman. Helena Thaus debut Adrien er en lille perle, der malerisk beskriver livet som rejsende. Læseren tages med på rejsen gennem Elenas og Adriens perspektiv; to sjæle der finder hinanden på vejene. Historien fortælles gennem mindre prosastykker, brevkorrespondancer og dagbogsnotater. Alt dette er skrevet i et meget billedrigt og lyrisk sprog, der både beskriver den prægtige natur og en rivende forelskelse. Det er en rørende og drømmende læseoplevelse, der i et øjeblik kan udfylde behovet for eventyr. 

Preben Major Sørensen: Helvedesgavlen

Forlaget Escho 2020

En balstyrisk roman om 12 drager og en række detroniserede adelige, der ikke er af denne verden, hvad rationalitet angår. Karakterer skifter form og opførsel, tiden skifter flygtigt som sandet i et timeglas. En kakofoni af forandringer i tid og sted. Helvedesgavlen er et sandt pragtværk af en bog. Bogen er et ekstremt og grotesk indspark til den litterære underverden. Med lige dele vulgaritet, vold, dekadence og fabuleren, har Preben Major Sørensen leveret en fantastisk læseoplevelse til de læsere, der ikke nødvendigvis ser kunsten som et værktøj til evig moraliseren.

Knud Romer: Kort over Paradis

Lindhardt og Ringhof 2018

Hvis man ikke er til selvbiografier, er Knud Romers Kort over Paradis måske den bog, som vil få ens kærlighed til genren til at spire. Beskrivelsen af Romers opvækst på Falster i 1960’erne og hans ungdom fyldt med stoffer og alkohol i København i 80’erne, indtil han til sidst finder kærligheden og roen i start 00’erne, virker måske banalt, men det er langtfra tilfældet. Romers enorme talent for storytelling og medrivende, ja næsten poetiske, beherskelse af det danske sprog gør, at de godt 500 sider føles som 10, for ikke at nævne den i bogen parallelt kørende spionhistorie om Romers alter ego. Det er en fængende bog, som er perfekt til terrassen under parasollen. Personligt misunder jeg lidt de mennesker, som endnu ikke har læst den.

Jevgenij Zamjatin: Vi

Forlaget Kosmos 2017

Vi er skrevet i 1920, året efter at bolsjevikkerne kom til magten i kølvandet på Oktoberrevolutionen. Den indeholder vægtige allegorier til den totalitære sovjetstat, som Lenin fostrede, og Stalin førte videre. Bogen blev først udgivet i sin fulde, ucensurerede form i Sovjetunionen i 1988, året før Berlinmurens fald.

Helt konkret foregår handlingen i Enhedsstaten, hvor al fantasi, sjæle, kreativitet og fritænkning er forbudt. Individet er ikke-eksisterende, og samfundsborgerne er angivet med seriekodelignende navnekoder af tal og bogstaver. Alt er reguleret, og alt er overvåget.

Det er både foruroligende, hvordan Zamjatin var så forudsende, omend hyperbolsk, og hvordan disse elementer og problematikker stadig er gældende i dag.

Carsten Jensen: Jeg har set verden begynde

Rosinante 1996

Sommeren er en fantastisk tid til at drømme sig væk i og fordybe sig i et emne, man til daglig måske ikke har tid eller overskud til. Carsten Jensens Jeg har set verden begynde er det første bind om hans jordomrejse. Det er en rejseskildring, men det er også et af de mest begavede essays, der er udgivet på dansk i rigtig lang tid. Kombinationen af Jensens næsten journalistiske reportage fra Østen og det intellektuelle vingefang, som hans essayistik har, tilfredsstiller både læserens trang til at drømme sig væk og til at lære noget nyt. Med andre ord er bogen en vidunderlig ven at have ved sin side i sommervarmen.

Annette Brogaard: Plantage

Arkiv for Detaljer 2018

Jeg kan godt lide det skæve. Og det der vibrerende usagte, der hænger i luften, lige inden noget vælter. Eller går itu. Alt har stadig potentiale her, imens alt samtidig er ved at ende. Eller indtage en ny tilstand, måske? En ting er sikkert — der er ubalance. Annette Brogaard kan virkelig noget med ubalancer og med at skrive dét der usagte frem. I de tre fortællinger, som novellesamlingen Plantage består af, inviteres du med indenfor i tre vidt forskellige og alligevel sammenligelige relationssituationer i opbrud. Værket er overskueligt og tilgængeligt, og det gør det perfekt til en eftermiddag på stranden eller til vinduespladsen i lyntoget, mens Danmark vugger forbi udenfor. 

Henrik List: Scener fra Sunset Boulevard – et drive-in rejseessay

Tiderne Skifter Forlag 2010 (genudgivet i revideret udgave i 2018)

Vi får næppe lov at rejse til USA foreløbig, men med Henrik List som hyggesexistisk og smådepraveret rejsefører kan du elske (at hade) Los Angeles hjemmefra. Fra førersædet i en rød Ford Mustang sætter List strøm til legendariske Hollywood-hoteller; genintroducerer LA-forfattere fra Joan Didion til Brett Easton Ellis, så du føler, at du aldrig har læst dem før; og lader Marlon Brando slukke bush-fires fra sin tagryg i Bel Air. Scener fra Sunset Boulevard er ikke blot et rejseessay, men kulturhistorie, kunstnerportrætter, kendissladder og civilisationskritik i ét sprogligt mesterværk.