Hesseldahl

Der er meget på spil i Hesseldahls roman, hvor hovedpersonen Palle Bentson stikker af fra det hele – samtidig med at hans barndomsven Torben Malling, der i øvrigt er Danmarks statsminister bliver skudt og dør. Romanen er spændende og velskrevet, kun slutningen virker letkøbt.

 

Stram komposition

”Statsministeren er blevet skudt!” indledes romanen, mens vores hovedperson Pelle står i lufthavnen, hvor han vil stikke af fra ægteskab, sin stilling som kommunikationsdirektør og måske mest af alt sig selv. Det hele er kørt op i en spids, og Palle har besluttet sig for at tage af sted til Sydamerika, hvor kun det ukendte venter.

På mange måder en klassisk fortælling om, hvordan man kan reagere på sit liv, hvis man har ladet tingene stå til for længe; ladet alt falde fra hinanden, uden at alt har opdaget faldet. Fortællingen er bygget op en desperat nutid og en afslappet fortid, der skiftevis indtager position ved hvert kapitels start. Karaktererne får på den måde en dybde, der både er fængende og mest af alt fungerer godt. Her finder man både en forklaring af Palle, men også af de personer, som har haft en mindre eller større rolle gennem hans liv.

Torben, Sigvard og Palle er alle optaget af Tilde, der suger dem til sig og bruger dem, som hun gør med resten af tilværelsen; opbruger. Jo længere historien skrider frem i fortiden, jo mere mening giver Palles desperate trang i nutiden.

 

Sproget driver læseren frem

Mange steder i romanen bliver man optaget af sproget, og man sænker farten for at få ordene med. Hesseldahl er god til at beskrive stemninger, omgivelser og karakterer via nogle meget nøgterne betragtninger som fx her:

”Han hører ikke andet end en svag susen, som han langsomt forstår må være trafikken fra gaderne langt nede. Han stiger ud af sengen og går over det bløde tæppe til vinduet med byens lys som et hav af ulmende gløder.”

Denne beskrivelse af Palles opvågnen, der nu befinder sig i Argentina, er med til at beskrive, hvordan kroppen endnu ikke har vænnet sig til at være uden for Europa. Når man zoomer ind på disse tekstpassager, ser man – under et meget klassisk plot – et rigtig godt sprog, der er med til at bære læseren gennem de 283 med et lettere anerkendende smil på læben. De gode passager er mange, og sproget er sikkert hele vejen gennem romanen.

 

Slutningen bliver en anelse uforløst

Der sker meget i løbet af romanen, og jeg vil ikke afsløre for meget (så I selv har det til gode), men der er involveret storslået natur, møder med det andet køn og tvivlsomme personer; alt sammen indkapslet i Palle, som har opgivet sit tidligere liv, sådan da.

Det eneste problem med det samlede billede af romanen er, hvordan de forskellige konflikter løses. Selvfølgelig røber jeg ingenting her, men efter min overbevisning sker det lige lovlig hurtigt, og den spænding der er bygget op gennem rejsen mod slutningen, bliver kun delvist forløst.

4 modspor, 1


INFO

Romanen kan købes for 299,95 her.