Håbets natur er en rørende fortælling om en kvindes krampagtige forsøg på at holde fast i en tosomhed, som måske allerede er bristet. Håbet bliver hendes flugt fra virkeligheden, fra sandheden. Men hvad er sandheden egentlig, og vil hun kende den fremfor at forblive i selvbedragets tryghed? 

 

Erotisk zine

Anne Skamstrup Heibergs Håbets Natur er en erotisk grafisk novelle, også kaldet grafisk zine. Værket er tegnet med store sort-hvide tuschtegninger, hvor hvert enkelt billede fremstår som et narrativ med stemninger, men alligevel agerer de i forlængelse med de andre billeder, hvorfor en dragende fortælling opstår. Heiberg har været sparsom med brug af skrift, men de få sætninger som findes, er skarpe og understøtter i høj grad den underliggende stemning i zinet. Fysisk gør det smalle værk ikke meget væsen af sig, men indholdet står i stærk kontrast til den fysiske fremtoning. På få sider udfoldes adskillige sindstemninger og en rørende fortælling, som foregår på et følelsesmæssigt plan mellem et kinesisk par. Den udspiller sig fra kvindens synspunkt, hvor hendes jalousi og frygt for at miste kærligheden, får hende til at indlede en erotisk seance med manden i håbet om, at tosomheden skal forblive intakt med begæret. Bliver håbet et selvbedrag, et refugium fra at erkende sandheden?

 

Håbets størrelse

I billederne ligger en tungsindighed og en melankoli, som går lige ind hos læseren – følelsen af den magtesløshed, kvinden selv føler i håbet om at holde fast i noget, som måske allerede er tabt: “Hvordan kunne du forelske dig i en anden”. Den erotiske seance, kvinden indleder, fremstår hverken vulgær eller tarvelig, selvom der ikke er sparet på de seksuelle detaljer i billederne. Tristheden, der ligger i hvert billede, stoppes ikke af begæret og erotikken, men forstærkes netop i dette øjeblik, da dette intermezzo foregår i håbets afmagt. Der er noget smukt i denne triste stemning, denne afmagt, som udspringer af finheden, tegningerne præsenterer.   

Som sagt kan alle billeder stå for sig selv, uden at være en del af en kontekst. Jeg kan slå op på en tilfældig side med et tilfældigt billede, og alligevel få en historie fortalt, og ikke mindst fornemme de samme stemninger i samtlige billeder, ligeledes kan jeg sanse kvindens affekterede forsøg på at gemme sandheden bag håbet: “Er jeg virkelig den kvinde, du elsker højest? Spørger jeg igen så lyv for mig”. Håbet bliver sat i perspektiv og undersøgt med en autenticitet, som åbner op for en ny forståelse og definition af hvordan vi forstår ordet, samtidig får vi et æstetisk blik ind i menneskets selvbedrag. Det er simpelthen så smukt udført!

 


 

INFO

Anne Skamstrup Heiberg

Håbets natur

Forlaget uro

Udgivelsesår: 2017

Værket kan købes her