Kort, præcist og ærligt. Poesi der får dig til at stoppe op og undre dig over selve tilværelsen – og efterlader dig med følelsen af at blive set, men samtidig nægtet anerkendelse. Digtsamlingen @affektivt er udgivet af Forlaget Forår og består af en samling af instagrampoeten @affektivts værker. De byder på selvindsigt og inspirerer til en undren over, hvad det egentlig vil sige af være menneske.


Instagrampoesi

Instagrampoesi er en voksende trend, der startede med Rupi Kaur, en ung canadisk poet, der aldrig havde forventet at kunne leve af sin poesi, men som i 2016 solgte flere eksemplarer af sit værk Milk & Honey, end der blev solgt af Odysséen, og derved blev ophav til den mest solgte poesiudgivelse det år. Værket @affektivt er, ligesom Milk & Honey, noget, der startede på internettet. Det er instagrampoesi og består af digte, som lægges ud på den anonyme instagramkonto @affektivt, og som nu er udkommet som digtsamling. 


Rå uindpakket virkelighed

@affektivt byder på en anderledes læseoplevelse med et mislykket forhold som tema. Man får indsigt i menneskets eftertid efter et sådant mislykket forhold, og med korte, ærlige og præcise formuleringer vækkes en affekt, der er præget af genkendelighed i forhold til ens egne følelser. Værket starter ud med digtet:


”DU VINDER
JEG ER LYKKELIGERE UDEN DIG”


Digtet danner grundlag for tematikken omkring tiden efter et ødelagt forhold. Derefter bevæger vi os ind i et holdningsbaseret nirvana af digte, der råt beskriver den menneskelige tilværelse med emner som svigt, egoisme, sorg, ligegyldighed og meget mere. Man møder et ’jeg’, der ikke lægger skjul på sine holdninger eller pynter på virkeligheden, men til gengæld konstaterer, at


”VI KALDER PÅ MØRKET
SÅ VI KAN ÅBNE ØJNENE
ER DET IKKE SET
ER DET IKKE SKET”


Dette ’vi’ indbyder læseren til at overveje, om der nærmere er tale om ’jeg’et’ og den person, som vedkommende har mistet, eller om læseren selv er en del af ’vi’et’. Læserens opfattelse af ’vi’et’ kan skifte under læsningen, lige så vel som opfattelsen af ’jeg’et. Det bliver med tiden svært at skelne, hvem jeg’et egentlig er: Er det den anonyme forfatter, er det fortælleren, eller er det læseren selv?


Enkel men banebrydende stil

Instagrampoesi er en trend, der sjældent er realiseret så godt, som @affektivt gør det. Hvad der startede som opslag på instagramkontoen @affektivt, er nu udgivet af Forlaget Forår som en digtsamling af en usædvanlig karakter. Værket leder den garvede læsers tanker mod andre danske digtere, såsom Rud Broby- Johansen og Yahya Hassan. Dette skyldes brugen af udelukkende store bogstaver i @affektivt, både i digtsamlingen og på instagramsiden, hvilket er et stilistisk træk, som både Rud Broby-Johansen og Yahya Hassan har gjort brug af. På @affektivt-instagramsiden bruges en hvid baggrund, mens teksten er skrevet med sort, men i digtsamlingen er det omvendt: Siderne er kulsorte, mens teksten er skrevet i hvid. Dette giver en storslået kontrast mellem tekst og baggrund, der emmer af ensomhed. Derudover er forfatteren anonym, hvilket trækker læseren endnu tættere på de uforklædte barske følelser, som værket er præget af. Dette gør ikke blot værket mere relaterbart, men til et allemandseje. Det er ikke forfatterens følelser, men ens egne, der strømmer igennem hver side, når forfatteren udelades. Værkets fokus flyttes altså fra forfatteren til at omhandle @affektivt, som et fænomen, vi alle som mennesker har i os.


@affektivt

”SELV NÅR DEN SLOG
HOLDT DU MIN HÅND
FOR DU LÆRTE AT NYDE MIN VOLD
LADE DIG KUE AF MIN TVANG
HOLDE AF MIN EGOISME
OG ELSKE MIN ANIMOSITET
DERFOR GRÆD JEG FØRST DEN DAG
DU FORSVANDT”


Dette digt er et blandt mange, der giver læseren et indtryk af barske realiteter samtidig med, at det smukke i det grimme fremhæves. Men frem for alt er det ensomheden, der præger værket. Kontroltab, ensomhed, angst, vold og skrøbelighed er kun en brøkdel af, hvad der venter dig i dette følelsesmættede og læseværdige værk. 


Info

Anonym forfatter @affektivt

Forlaget Forår

2018

84 sider

Køb digtsamlingen her