Som perler på en snor leverer Poul Lynggaard Damgaard nænsomt sine yderst sanselige digte, og det bliver læserens pligt at holde koncentrationen hele digtsamlingen igennem for at få det hele med.

 

I skyggen

Mine sanser vækkes, skærpes og ikke mindst stimuleres ved mødet med Poul Lynggaard Damgaards seneste og dermed fjerde digtsamling, Figurativ uniform. En fremragende efterfølger, der udforsker det vilde, det fremmede og det i skyggen. Og der er plads til at opdage elementer gennem flere former for sansninger.

 

Sæt sanserne i spil

Nærmest naturligvis er den første og i mange tilfælde afgørende sans, jeg bruger, synssansen, nemlig muligheden for at se og nok også bedømme digtsamlingens omslag. Figurativ uniforms omslag er ikke, som omslag er flest. Nej – dette er et særdeles flot og helt unikt omslag, der pryder både digtsamlingens forside, bagside og ryg, og så er det tilmed lavet af Poul Lynggaard Damgaards egen hånd. For ikke bare digtning besidder han, men også andre kunstneriske grene og her er malerkunsten ingen undtagelse. Og hvis end ikke omslaget er nok til at fange og vedholde din interesse, så tag et lille øjeblik til at fundere over samlingens titel, Figurativ uniformUndervejs iklædes den lange perlerække af digte mange forskellige former og altså uniformer. Figurerne er mange, og Poul Lynggaard Damgaard kommer hele paletten rundt.

Endvidere bringer Poul Lynggaard Damgaards digte min følesans i spil, og jeg mærker, hvordan jeg selv er tilstede i digtene og kan se det, som digteren ser: jeg er med. Ligesom omslaget er digtene malet på siderne, og de tegner smukke billeder hver og en. Atter er det multikunstneriske til stede og leveres på overbevisende vis.

 

Blødgjorte strukturer

Det ene hus synker i billederne

fra et hustag, mens det andet

rejser sig over de andre

i altanmørket,

og sammen står de

op mod et skrællet rum,

hvor harerne er trukket igennem

en linje over græsset i skyggerne fra levet liv.

 

Ikke nok med at få mulighed for at leve mig helt ind i digtene, kan jeg også få den udsøgte glæde af at høre de nøje udvalgte ords klang, der trænger helt ind i huden på mig. (Og gør dig selv en tjeneste, og læs det nedenstående uddrag højt, så din høresans også kan vækkes, du kan få lov til at smage på ordene sågar):

 

Jordnær bevægelse

Skyerne i et mellemrum med mønstre

til dagens forbindelser i oversigten

over landene.

Hotellet mellem mange bjergrødder

gennem det usigtbare og turbulente

før nedstigning i en organisk forvandling

ud af billeder fra flymotoren.

Se mor. Jeg har fanget en cikade,

siger drengen og løber ind.

5 modspor


Info

Forfatter: Poul Lynggaard Damgaard

Omslag & layout: Henrik Falk

Forlag: Hagla

Udgivet: 2016

Sidetal: 103

Bogen kan købes her.

Ønsker du at vide mere om digteren, kan du besøge hans hjemmeside, hvor der er både er henvisninger til hans tidligere digtsamlinger og artikler om disse samt en oversigt over Pouls oplæsninger.

MODSPOR har tidligere lavet et yderst interessant portræt af Poul Lynggaard Damgaard, som du kan læse her.