DSC_0892

ANTOLOGI: LYRISKE STEMMER 2015 er en samling af de bedste bidrag til Facebookgruppen ”LYRIK” bestyret af Tidsskriftet Hagla. Digtene spænder vidt, og skal man læse antologien skal man gøre det for at få et indblik i strømningerne på de sociale medier. Som en slags dokumentation.

 

Mange forskellige stemmer

Forlaget opsætter præmissen for at læse antologien på bagsiden: ”Formålet med LYRISKE STEMMER 2015 er derfor at udbrede lyrikken i Danmark, som den lever i 2015 på et socialt medie til et bredere publikum.” Derfor er det også vigtigt at læse mine betragtninger som observerende bemærkninger, frem for som en kritik og samtidigt være klar over, at der kan være faldgrupper ved at overføre Facebookdigte næsten direkte til bogmediet.

19 digtere har fundet vej til de 108 sider, hvor poesien mere eller mindre originalt toner frem. Og man kan godt mærke som læser, at der er tale om en slags folkelig poesi, der måske ikke kredser så meget om, hvad der er originalt eller ej – men i stedet om følelserne som et øjebliksbillede. Som en digters dyb der åbnes for en fremmed læser. Man kan med det samme mærke, at det betyder for alle digterne at skrive, og at de arbejder med ordene efter bedste evne – derfor bliver det også en nærværende læseoplevelse.

Nogle af digtene er mere klichéfyldte end andre, og det kan godt forstyrre læsningen for en erfaren digtlæser, der ofte kan komme til at tænke: ”det har jeg læst før” – en del af digtene kan virke som kladdehæfter, der stadig mangler at finde sin form og sit eget udtryk. Og det er måske netop, hvad Facebookgruppen bringer: et sted med kladdehæfter, der kan få feedback, men som godt kunne strammes lidt op til bogformen. Ord som ”blot”, ”hjerte”, ”mon”, ”himmel” og ”smerte” er nogle af de ord, der skrives ind i billeder, som er læst mange gange før.

Andre digte kan i forlængelse af den ovenstående pointe virke lommefilosofiske som for eksempel her, hvor Birthe Aela Faarvang skriver:

 

”Farverne står på spring

rød bliver blå

eller er det omvendt

tja, hvem ved

men blokke er det siges der

en rød blok

en blå blok

jeg er nu mere til en blok henad det lysegrønne”

 

Selvfølgelig kan man spørge sig selv, hvor relevant udgivelsen er i lyriklandskabet. Med andre ord kan man fokusere på kvaliteten af digtene holdt mod mere etablerede forlags lyrikudgivelser – men fokuserer man for meget på netop dét, går en del af pointen med antologien tabt. Man skal i stedet læse bidragene som et indblik i, hvordan lyrikken kommer til udtryk i Facebookgrupperne; altså hvordan lyrik også kan se ud og være at læse.

 

Lyrikkens folkelighed

Der er et vist potentiale i en del af digtene, og det er i hvert fald en interessant oplevelse at udvide sine horisonter og opdage nye skrivende. Og det kan faktisk være rart at læse noget, der bevæger sig langt væk fra tidens tendenser og give plads til at alt lyrik ikke nødvendigvis skal være for de få – men i stedet lege med tanken om, at der også kan vokse noget op fra Facebooklandskabets muld.

Et par af de digtere, der står mest ud, er Simone Vohlert og Steffen Baunbæk. Hvor Simone hele tiden bevæger sig lidt på kanten af klicheerne, men samtidig virker til at ville og kunne noget med dem. Som for eksempel i dette uddrag fra digtet ”RYGTET SIGER”:

 

”rygtet siger

at nogle ikke kom hjem den nat

at asken fra nedbrændte hjerter

fløj mellem lejligheder

og hvirvlede ind ad forkerte vinduer”

 

Hendes digte skaber mange billeder, og man kan let forestille sig, hvordan ilden og røgen stiger op, mens det meste gøres til aske og ikke længere kan finde hjem, idet det falder ned igen. Den rastløshed går igen i hendes digte, og de skaber en nerve, der fastholder læseren.

Steffen Baunbæk, der tidligere har udgivet fx Picnic i Hiroshima (Det Poetiske Bureaus Forlag, 2012) og 8600 (Forlaget Rytter, 2015), skriver ofte meget nøgternt og letforståeligt. I LYRISKE STEMMER skaber digtene især en rytme, der trækker læseren ind i ordene. De er meget ordknappe, hvilket er befriende; kun det væsentligste står tilbage. Som for eksempel i dette uddrag fra digtet ”Strejke”:

 

”så det hele

kan styrte

til jorden

med hjerneskal,

albuer,

alting,

i støvlerne

sveder

fødderne,

bliver

ved med

at gå.”

 

Der er også andre rigtig gode passager og digtere i samlingen, men jeg har valgt at fremhæve de to ovenstående eksempler; og har man lyst til at udvide sine horisonter med et åbent sind, skal man læse denne samling af Facebookgruppedigtere.


INFO

Kan købes for 85,- her.

Forlag: Forlaget Helle/Forlaget Hagla

Forfattere: Anette Hansen, Anne Høj Hansen, Bente Sunesen, Birthe Aela Faarvang, Frederik Bøgh Bisgaard, Hanna Brabrand Henriksen, Jesper Rugård, Jopie Leopoldsdotter von Horn, Karsten Sørensen, Knud Sandbæk Nielsen, Lene Julskov Krøyer List, Lis Binelli, Mariana Kvist Doktor, Marlene Madsen, Palle Brix, Simone Marie Vohlert, Steffen Baunbæk, Sun Lee og Susanne Cromwell

Omslag og layout: Henrik Falk og Poul Brasch

Udgivelse: 2016

Sidetal: 110