CHERRY er en roman om ungdommen i starten af 20erne i 2020. Inger Christine Løwe debuterer på forlaget Arkiv for Detaljer med et omsorgsfuldt og humoristisk portræt af ungdommens tvivl, idealisme, udfordringer og venskaber

Ungdommen har alle dage været fyldt af en søgen, en tvivl, en uro. Med CHERRY har debutanten Inger Christine Løwe skrevet et portræt af ungdommen 2020. Her møder vi en gruppe af feministiske, øko-bevidste, kapitalist- og patriarkatkritiske unge mennesker. På humoristisk og forfriskende vis undersøger værket ungdommens vrede, idealisme, tvivl og identitetssøgen. Her består værket styrke i høj grad af evnen til at betragte sin egen tid og sin egen generation med både selvironi og omsorgsfuldhed.

I CHERRY bliver vi præsenteret for Clara og hendes gruppe af veninder. Clara lever et klassisk 20’er-liv med universitetsopgaver, fester og idealistiske ideer. I denne gruppe af unge mennesker, der både kæmper med at finde sig selv og for at ændre samfundets strukturers indgroede tankemønstre med feministiske og anti-patriarkalske ideer.

“Skriger vi af nogen eller noget særligt, spørger jeg, Karoline siger, at det bestemmer jeg selv, hvis jeg ikke kan komme i tanke om noget, jeg er vred over lige nu, kan jeg fx være vred over, at kvinder ikke har lov til at være vrede, at vrede er en maskulint kodet følelse, vrede kvinder bliver set ned på, de overskrider samfundet normer, det synes hun altid er værd at skrige over”.

Når alle andre er fucking liderlige

Værket er episodisk opdelt i små hverdagspassager fra hovedpersonen Claras liv. Med et sprogligt flow flyder læseren fra den ene scene til den næste; livet på universitetet, kompleksiteten i vennegruppen og udforskningen af kærlighedens og seksualitetens væsen.

Til en fest møder Clara den excentriske Karen og de to udvikler en særlig relation, der changerer mellem venskab og romantisk intimitet. De to udforsker hinandens følelser, kroppe og seksualitet, og Karen kommer pludselig til at fylde en hel del i Claras verden. Den frigjorte seksualitet, som er en del af ungdomsoprøret (igen i 2020), og det feministiske projekt viser sig også at være udfordrende for Clara, der i høj grad søger at forstå sit eget forhold til intimitet og sex:

“Jeg siger, at jeg nogle gange har lyst til sex, det er bare meget lang tid siden, jeg behøver det ikke i mit liv, jeg har aldrig været fucking liderlig, jeg hader den vending, jeg hader, hvordan mine veninder taler om deres kønslæber, der svulmer op, fordi de er fucking liderlige, jeg hader, hvordan de har et Google Docs med evalueringer af, hvilke cykelsadler der stimulerer klitoris bedst, fordi de er så fucking liderlige, at de skal onanere selv på H.C. Andersens Boulevard”.

Det er svært at være anti-social, når man er flyttet hjemmefra

Idealisme, systemkritik og oprør er ofte kendetegnende for den unge generation. De unge har alle dage stillet sig kritiske over for det etablerede. Således også i 2020, hvor kønskritik, økokritik og kritik af kapitalismen fylder utrolig meget. Men 20’erne er også en tid, hvor mange unge endnu forsøger at finde sin egen plads i verden. Netop skildringen af sameksistensen mellem den personlige tvivl og den politiske overbevisning er en af CHERRYs fremtrædende styrker. Den selvironiske og nuancerede tilgang er befriende.

Der er sikkert mange grunde til, at idealisme er svært at føre ud i realiteten én-til-én. CHERRY viser, hvordan anerkendelsen og fokus på netop dét, ikke behøver at fratage én idealismen, men tværtimod kan nuancere og tilgængeliggøre den. Dét har vi om noget brug for i 2020, hvor os-og-dem-retorikken lever i bedste velgående. På en humoristisk og kærlig facon har Inger Christine Løwe givet os et portræt af en ungdom, der kan tilvejebringe forståelse for den sårbarhed, der også er en del af en ungdom med stærke holdninger — og denne sameksistens i sig selv er noget af det smukkeste ved ungdommen.

“[…] det bliver langt sværere at være anti-social, når man er flyttet hjemmefra. Man bliver nødt til at have en masse elendige deltidsjobs på kaffebarer uden overenskomst eller aftentillæg for at kunne betale husleje, kaffebønner og Spotify, imens ens venner kan komme forbi og bruge statens uddannelsesstøtte til at købe kaffer på en af de kaffebarer, man arbejder på, og sidde ved bordene og diskutere fordele og ulemper ved fx den queer-teoretiske retning the anti-social turn, og på den måde bliver det hele en stor cirkulation, og på den måde bliver det svært at finde ud af, hvem præcis fuckfingeren skal rækkes mod, man vil jo ikke række den mod ens venner, men det er kun dem, der ser det”.



Info

Inger Christine Løwe: CHERRY

Arkiv for Detaljer

127 sider

Udgivet 3. december 2020

Bogen kan købes på forlagets hjemmeside her