File_000 (51)

Sportshjerte er i al sin enkelhed en meget smuk roman, fordi den formår at forbinde den kolde og kyniske cykelverden med enkel poesi. Daniel Dencik udstiller alle cykelverdens aspekter lige fra dopingens grimme ansigt til sejrens sødme.

 

De altopslugende følelser

I Sportshjerte er det de store følelser, som er i spil. Alt fra den nærmest ubeskrivelig lykkerus man som tilskuer befinder sig i, når de blodige dramaer udfolder sig lige dér for øjnene af en. Når man ser de udsultede cykelryttere gå igennem umenneskelige strabadser blot for at opnå det korte øjeblik af intens lykke, når de som den første kører over målstregen. Frygten der får ens hjerte til at hoppe adskillige slag over, når en rytter ligger livløs på asfalten efter et styrt. Medlidenheden som nærmest bringer tårerne frem, når man ser en granvoksen mand bryde sammen, når han fejler, eller et styrt udelukker ham fra resten af sæsonen. Disse vanvittige, fuldstændigt opslugende og helt igennem himmelske følelser, som cykelsporten giver den sande cykelelsker. De følelser forstår Dencik. Og han forstår at formidle dem videre til sin læser i den reneste, mest ærlige form.

 

Tæt på, men langt væk

Sportshjerte giver ikke kun læseren et indblik i Denciks egen cykelverden. Den giver også et lille, men ikke desto mindre skarpt og ærligt blik helt ind i cykelverdens maskinrum. Maskinrummet, hvor de levende legender huserer lige udenfor rækkevidde, og alligevel så tæt på, at man blot kan række ud og røre dem.  Med en blanding af Denciks egne minder fra barndommens spirende kærlighed til sporten, til de første direkte møder med de helte, som så mange verden over følger trofast gennem flere sæsoner. Han beretter om store bedrifter og endnu større nederlag, som er mejslet ind i hukommelsen på verdens cykelelskere. Bedrifter som strækker sig over 150 år tilbage med cykling på professionelt niveau.

I Sportshjerte får vi denne mystiske cykelverden at se både udefra, som den cykelelskende amatør Dencik er, men det er krydret med lejlighedsvise glimt af den inderste kerne. Dette kommer til syne i mødet med netop dem, som det hele drejer sig om: cykelrytterne. I ærlige samtaler med bl.a. Jakob Fuglsang og Christopher Juul-Jensen åbner Dencik op for denne verden. En verden som for den udenforstående kan være nærmest umulig at sætte sig ind i; at forstå hvorfor mennesker dag ud og dag ind finder lykken i at cykle. Finder glæde og trøst i den ensomhed, som præger cykelsporten, som er ”en holdsport for enere”, som Dencik skriver. Netop i det store fokus på ensomheden hos de professionelle cykelryttere, kommer det poetiske frem, og denne poesi gør Sportshjerte til mere end blot en bog om cykling.

”Cykelsporten er undfanget i skyttegravenes Flandern, den trives i mudder, på brosten og fremelskedes på en baggrund af minedrift, tristesse og skønne spildte kræfter. Jeg tror, rødderne var udpræget europæiske. Kald det spleen eller weltschmerz, men sporten bærer på en særlig melankoli, som jeg er vild med.”

Selvom romanen centrerer sig om cykling, har den alligevel afstikkere til den virkelige verden, den verden vi alle lever i. En verden hvor følelser som lykke, sorg, venskab, kærlighed og ensomhed alle betyder noget. Med blikket på disse temaer formår Dencik at sætte ord på de følelser, som alle os cykelelskere opsluges af, når vi vælger at tilbringe en strålende solskinsdag indendørs foran fjernsynet.

 

Til cykelentusiasten og til poeten  

Jeg vil varmt anbefale Sportshjerte til både cykelentusiasten, men også til den, der opfatter sport som meningsløs underholdning. For Sportshjerte er netop ikke bare en bog om cykling, men en bog til den læser, som har lysten til at dykke ind i et univers, hvor de helt store følelser hersker. Romanen er fyldt med en simpel poesi, som både er til stede i citerede passager fra alt til Bibelen til Kris Kristofferson, men poesien er i særdeleshed også til stede i Denciks egne ord.  

For mig besidder romanen en form for underspillet magi, som indfangede mig fra første til sidste side. Måske var det den indre fangirl, som hungrede efter mere, hungrede efter at komme nærmere den verden, som er så tæt på, men alligevel så langt væk. Den verden, hvor tilsyneladende almindelige mænd som ved et trylleslag forvandler sig til helte, som ikke tøver, når de står overfor selv de største udfordringer.


INFO

Daniel Dencik: Sportshjerte

Gyldendal

174 sider

Køb bogen her.