I Gunnar Hoydals Dalen møder man den unge dreng Páll, der bor på det færøske tuberkulosesanatorium. Den 12-årige drengs søgen efter en større forståelse for livet, for tuberkulose og dens konsekvenser samt for hans følelser for den sygdomsramte Sigrid udforskes og fortælles med Pálls barnagtige livsanskuelse og livlige billedlige beskrivelser. 

Livet på tuberkulosesanatoriet

Den unge dreng Páll bor med sin familie på tuberkulosesanatoriet i en dal på Færøerne. Her er hans dagligdag stærkt præget af sygdommen, som Páll med sin livlige fantasi forsøger at forstå, mens han lever en tilværelse med patienter og læger, der dog stadig har plads til leg og barnlig undren. En dag ankommer den tuberkuloseramte pige Sigrid, som Páll hurtigt finder fascinerende og inden længe knytter sig til. 

Forfatteren har udtalt, at det oprindeligt var planen, at værket skulle være skrevet af hans far Karsten Hoydal, som er inspirationen til fortællingen. Karsten Hoydal er født i 1912 og voksede op på sanatoriet, hvor hans far var ansat som opsynsmand. Det er altså dennes barndom, der har dannet baggrund for fortællingen, hvilket gør værket endnu mere virkelighedsnært.

For den nysgerrige voksne

Romanen er lidt træg i starten, men jo længere ind i den, man kommer, desto mere spændende læsning bliver det. Det er især det poetiske barnesprog, der synes præget af en undren og barnlig nysgerrighed på, hvordan verden er skruet sammen, som jeg fandt fascinerende, og som dannede rammen for min læselyst. Dette ses bl.a. i følgende citat, der er spækfyldt med Pálls fascinerende og livlige livsforståelse og undren: 

Mor snakkede også hønsesprog, når Jensina var på besøg, men da var det som en skrukhøne.  Hun lavede mad og skrukkede til, Jensina sukkede, og ofte løb tårerne ned over hagen og ned i kruset. Mon der var smitte i tårer? Hvor kom tårerne fra? Øjnene bliver store og blanke, tårerne kommer frem i dem. Måske var det med dem som regnen. Væden fra jorden bliver varm af solen, så stiger den op og bliver til skyer, havde lærerinden sagt, og når skyerne ikke klarer at bære mere vand, så løber det fra dem igen.

Færøsk kultur

Om end bogen har en 12-årig dreng som hovedperson, henvender værket sig til en voksen læserskare. Det barnlige element i skrivestilen viser Pálls forundring over liv og død, over verdenen og især over den barske realitet, som sygdom udgør. En realitet, der her bliver udtrykt med humor og skønhed, som blot understreger de hårde vilkår i det tuberkuloseramte Færøerne i 1920’erne, som værket bygger på. Adgangen til drengen Pálls tanker giver læseren et mere nuanceret og ikke mindst begribeligt billede af livet på sanatoriet, som ikke kunne være opnået med en voksen synsvinkel. 

Den færøske kultur kommer også til udtryk. Bl.a. i form af den kristne tro, de fantastiske naturbeskrivelser af øernes natur – herunder især af dalen – men også i form af sang og dans, der fyldte meget i den færøske kultur i 1920’erne og fortsat gør det den dag i dag. Nær slutningen af værket synges endda følgende kvad, hvortil der danses – noget, der synes taget direkte ud af en sand færøsk sammenkomst: 

Der skal kilden mageligt
alle tider rinde, 
der skal ingen levende
til sot og sygdom kende

En læsning værd?

Dalen er bevægende læsning, der vækker læserens følelser af alvor og sorgmod men samtidig får én til at trække på smilebåndene af de barnagtige måder at beskue verden på. Værkets narrative stil vækker minder om ens egen barndom til den tid, hvor vi voksne også besad den nysgerrighed, som børn bruger til at forstå verdenen omkring sig med. Jeg vil især anbefale bogen til læsere, der er klar på at få vækket et virvar af følelser, idet de bliver mødt med både humor, alvor, fantasi og virkelighed. Værket giver indsigt i børns opfattelse af virkeligheden og samfundstilstande prægede af sygdom og krise. Samfundsmæssige tilstande, der ikke ulig vores nutids sundhedskrise ikke altid er lige forståelige for de små, men som de små kan hjælpe os med at anskue på en helt ny måde. 




Info

Gunnar Hoydal:Dalen

Forlaget Torgard

Udgivet på dansk i 2008

252 sider

Køb bogen på forlagets hjemmeside her