IMG_2742

Hvad er der med de digtere? Render de rundt i samfundet og livet som alle os andre, der ikke er digtere? Hvad er det, de gør? Med sproget, med sig selv? Og hvad skal vi egentlig stille op med digterne, sproget, hinanden? Gives der overhovedet noget svar på det og alt muligt andet? Måske. Måske ikke. Om ikke andet giver Pejk Malinovski sit besyv med i sin fantastiske digtsamling Digterne.

 

Opremsningskatalog

Malinovski har med digtsamlingen Digterne skrevet en kærlighedsfuld, til tider demaskerende og konceptfuld bog. Konceptet, formlen om man vil, består i at de fleste tekststykker indledes med ordet digteren. Der er fx:

”Digterens ømhed ligger på en usb – nøgle”

eller

”Digteren er nostalgisk over andres ungdom”

for slet ikke at tale om

”Digteren har ingenting at sige om brøndkarse”

og den kendte

”Digteren med kokkens datter, kræver sin ret”.

Og de er her alle sammen. Digterne. Dem vi kender, dem vi ikke kender, de døde, de levende, de endnu ikke fødte, de som kun har krop i Malinovskis sprog og bare venter på at blive læst op for at kunne eksistere.

Og læs blot bogens tekster højt. Opdag den rytme, den musikalitet der ligger i dette koncept, denne opremsning. Og der er til tider en oplevelse af at sidde med et opremsningskatalog. En slags slå op bog om digterne, om digterliv. En opremsning indeholdende en til tider demaskerende alvor, hvor digterne blottes og vises frem for øjnene af læseren, der kan erfare, at digterne er på denne ene eller anden måde. Læseren opdager, at digterne er som de fleste mennesker, når de lukkes ned i ordenes kasseinddelinger, for i næste nu at opdage, der er endnu en sætning at sige om digterne/menneskerne; at ordene ikke står til troende og sandhedsværdien, demaskeringen ikke er så lige til som måske ønskede.

Hvem der så ønsker det? Der er altid et andet ord, en anden sætning, at sige, udsige eller modsige. Sætningerne om digteren, der kan komme dig i møde i ordet skumring, kan lige så vel vendes om så ”Digteren forsvinder i ordet skumring”.

Det sprog vi alle elsker

Og netop dette formår Malinovski med Digterne, at tale det sprog vi alle elsker med alle dets muligheder og umuligheder. Det labyrintiske virvar, der lukkes op for, når pennen rammer papiret, når munden åbnes og luften fyldes med vibrationer fra ens stemme, hvad den så end er, hvor end den så befinder sig.

Her tales og skrives om alt det der gøres, alt det der ikke gøres, alt det der burde være gjort, men som aldrig blev det. Al fortrydelse over det ugjorte, fornøjelsen og glæden ved at lade stå til eller i det mindste at have forsøgt på at gøre noget. Alt dette tegnes op i dette katalog over digterne. Udfoldet i sproget og derfor digterne nærmest. Så. Værsgo. Tag nu for pokker at få læst Malinovskis Digterne.

5 modspor


INFO

Kan købes for 199,95,- her.
Forlag: Gyldendal
Udgivelse: 2016
Sider: 104
Omslag: Kasper Vang