file_000-11

Lorrie Moores noveller skildrer livets ensomhed i et stille univers af uægte kærlighed, minder og mangel på drømme.

 

Det absurde vakuum

Den engelske forfatter Julian Barnes har udvalgt 12 noveller fra Lorrie Moores forfatterskab, som nu er oversat til dansk og udgivet i én samling. Novellerne skildrer på forskellig vis menneskets mange slags virkeligheder, og hvor svære de kan være at ændre. Personerne går rundt i deres eget vakuum af en tilværelse, der giver en klaustrofobisk stemning af afmagt. Vi lukkes roligt ind i personernes universer med deres enkle omgangskredse, ensformige dage og deres mangel på handling i forhold til livets udfordringer. I flere af historierne brydes de stille liv af en heftig begivenhed, som i ingen af tilfældene ændrer på universet. De store ændringer sker i det skjulte og er oftest sket før handlingen udspiller sig.

I de udvalgte noveller berører Moore forskellige former for livskriser forårsaget af bl.a. sygdom, arbejde og kærlighed (eller mangel på samme). Novellerne belyser problematikker, som nyfødte, der får konstateret kræft, at være gift med en blind, valget mellem to mænd, hvor man ikke holder af nogen af dem, og en pludselig fascination af en ældre døende. De udvalgte noveller foregår i helt forskellige rammer med helt forskellige temaer, men stemningen er gennemgående stille på kanten til det absurde.

 

Holocaust, yoga og blinddate

Novellesamlingen belyser mange gode refleksioner over livets store spørgsmål i sine hverdagsskildringer, der favner en bred vifte af tilværelser. Dette ses for eksempel i ”Den jødiske jæger”, hvor yoga, blinddate, digtning og holocaust møder hinanden på en 23 siders lang novelle. Sammensætningen af temaer virker dog her ligesom i andre af novellerne tilfældig, da elementerne ikke underbygges litterært eller spiller sammen i plottet, men blot forekommer som sidestillede temaer. Derudover underbygges Holocaust-elementet kun litterært af et par funktionsløse citater igennem novellen, og virker i fortællingens rammer alt for voldsomt til at vise en mands sårbarhed. Plotelementerne mangler i flere noveller en sammenhæng og troværdighed, så man netop får følelsen af indblik i et andet menneskes liv – som titlen ellers inviterer til.

 

Novellegenren

Forventningen til novellen som et kort og intenst indblik i en situation eller et liv, imødekommes ikke i mange af disse noveller, da novellerne er for detaljerede, favner for mange temaer og er for lange. Disse fortællinger vil simpelthen inddrage for mange vinkler, overvejelser og replikker i forhold til, hvad novellegenren kan favne. Et greb der forvirrer og giver en vag fremstilling, der ender urealistisk og for mangesidet. Det ville have klædt flere af novellerne at have markant færre plotelementer og i stedet have haft mere fokus på de menneskelige refleksioner og følelser bag handlingerne – i stedet for selve handlingerne.

 

Det flade menneske

Vi møder i novellesamlingen forskellige slags mennesker – alle i sjove anderledes omgivelser, men kun få af karaktererne gennemgår en egentlig udvikling. Novellerne fokuserer primært på materielle ændringer fremfor psykologiske. Derfor fremstår karaktererne i novellerne flade og ligegyldige, og i ingen af relationerne ser man anden form kærlighed end forældrekærlighed – dette på trods af at næsten alle novellerne handler om forhold og ægteskab.

Denne novellesamling er et godt eksempel på, hvorfor brugen af litterære virkemidler er altafgørende for en god fortælling – det er nemlig ved at skære plottet helt ind til benet, at man opnår den intense, skarpe fortælling, som jeg desværre mangler i næsten samtlige noveller i samlingen. De vil for meget på for kort tid, og kommer derfor ikke tæt nok på karaktererne eller livets store spørgsmål.

 

2 modspor


Info

Forfatter: Lorrie Moore

Forlag: Tiderne Skifter

Oversat af: Claus Bech Nielsen og Pia Juul

Sideantal: 269

Bogen kan købes her.