Af Martin Minka Jensen

Jeg kan lige så godt ligge ud med at konstatere, at Jan Poulsen er en af Danmarks bedste musikformidlere og biografiforfattere, hvis ikke den bedste. Ja, han er nærmest irriterende dygtig, når han folder sig ud med sin viden og sin fortælling om personer og grupper i musikhistorien.

 

Curriculum vitae

Jan Poulsen har efterhånden en lang række bøger på samvittigheden. Bøger der, når man ser på dem som helhed, spænder meget vidt i det musik- og kulturhistoriske landskab. Han har skrevet om Danmarks hoforkester, når det gælder punkhistorie, Sort Sol. Han har skrevet om manden, der gjorde sig mytisk i dansk kulturhistorie og var medvirkende til dansk rocks svar på jellingstenen, Eik Skalø. Derudover har Jan Poulsen dedikeret en utrolig stor del af sit virke til at beskrive, fortælle og analysere en af musikhistoriens største ikoner, nemlig David Bowie. Nu skal det ikke handle om Bowie, men emnet for bogen, der skal anmeldes her, ligger lige til højrebenet, når man har beskæftiget sig med David Bowie i en sådan grad, som Jan Poulsen har. Nyeste skud på stammen er nemlig en fyldig biografi om ingen ringere end den tilsyneladende usårlige, og still going strong, fuldblods rock´n´roller, Iggy Pop.

 

Ingen tør opremsning

Nu forelægger der altså på dansk en gennemført biografi om mennesket, musikeren og myten Iggy Pop. Og hvilken en. Iggy Pop – En overlever, hedder bogen meget passende. Håndværket er simpelthen topklasses sprogsnedkeri. Måden hvorpå mængden af information flyder nemt til læseren på grund af en fin kronologi, samt et varieret og levende sprog. Man kan med biografier nemt som læser komme til at opleve en opremsning af begivenheder og fakta. Ting, der selvfølgelig er interessante nok, i særdeleshed hvis man interesserer sig for emnet, men fornøjelsen ved læsningen udebliver. Den grøft er Jan Poulsen ingenlunde faldet i. Med en glimrende variation mellem fakta, beskrivelser, citater og anekdoter, ja, så bliver sproget aldrig tørt og trivielt. På den måde får man, samtidig med mange informationer og historier, også en sprogligt god læseoplevelse.

 

Den danske forbindelse

En ting er, at det sproglige håndværk er i orden, så der ikke skæmmes for det interessante emne, men det faktuelle og historiske indhold skal selvfølgelig også sidde lige i skabet. Hertil må man blot konstatere, at Jan Poulsen ikke ser ud til at have ligget på den lade side. Bogen fremstår grundigt researchet, og det er et fyldigt kildemateriale, som har krydret denne glimrende biografi. På nøgtern og kronologisk vis ledes læseren igennem en tilværelse, der ikke kan siges at have været som folk flest. Mennesket Iggy Pop, eller James Newell Osterberg Jr. som hans borgerlige navn er, rummer mange flere facetter, end man lige går og forestiller sig. Fra den utroligt skarpe og velovervejede læsehest, til den nærmest livs- og fornuftsforagtende rockmusiker. Disse to yderpoler, samt alt det midt i mellem, bliver serveret for læseren på et sølvfad. Nu mener jeg, at man selv skal læse bogen, for at få sin viden om Iggy Pop. Men jeg kan da sige så meget, at Iggy Pop nærmest er berettiget til dansk statsborgerskab.

 

Irritationen er intakt

Hvis du er fan af rockhistorie i almindelighed, eller Iggy Pop i særdeleshed, så læs Jan Poulsens nyeste bog. Er du fan af en spændende og velkomponeret biografisk skildring, så læs den. Ved du ikke helt, hvad du gerne vil vide mere om, så læs den. Kort sagt, læs den. Endnu en gang har Jan Poulsen bevist, at han er en gudsbenådet formidler, man, hvis man har interesse i formidling, kun kan se op til. Hans dygtighed vedbliver altså en irritation for denne anmelder.

 


 

INFO

Jan Poulsen: Iggy Pop – En overlever

Forlaget Gyldendal

2017

409 sider

køb bogen her