Hvordan skal man forklare et barn, at bedstefar eller -mor er begyndt at glemme de mest simple ting? At de forlader deres hjem midt om natten og ikke kan finde hjem igen? At de endda ikke altid kan genkende deres egne børnebørn? Det er et enormt følsomt og kompliceret emne, som forfatter Betina Birkjær tager ved hånden med hjælp fra illustrator Anna Margrethe Kjærgaard. Denne udsøgte billedbog Kaffe Kanin Vintergæk Væk vil give børn og voksne et oplysende og nærmest terapeutisk middel til at bearbejde sorgen, der hører med, når ens kære får demens eller Alzheimer.

I børnehøjde

Stump forguder sin bedstefar. Han dyrker 123 forskellige typer blomster i sit hjem, han kan deres latinske navne, og sammen med Stump lægger han 1000-brikkers puslespil. At det er denne præsentation, vi får af bedstefaren fra Stump, viser, at Stump identificerer sin bedstefar med dennes intelligens, og da bedstefaren begynder at miste ordene, bemærker Stump det straks.
Her er illustrationerne en vigtig del af selve historiefortællingen, for i illustrationerne ser man, hvordan bedstefaren helt bogstaveligt har tabt ordene på gulvet. Illustrationerne er med til at visualisere bedstefarens forfald, så Betina Birkjær kan skrive i en meget præcis og minimalistisk stil. De er også med til i dette tilfælde at visualisere fraser som at have ’tabt ordet’, som voksne tager for givet som selvforklarende, men som for børn forstås bogstaveligt. I Kaffe Kanin Vintergæk Væk bliver der talt i børnehøjde.

Da det bliver vinter, har Bedstefar ikke lyst til noget mere. Han sidder bare og kigger ud ad vinduet. Bedstemor synes, han er kedelig. Hun leder efter et blomsternavn med T på syv bogstaver.

Vi hører historien fra Stumps perspektiv, og derfor virker Birkjærs fokus på de simple, men præcise og direkte beskrivelser til at være i ånd med idéen om at kommunikere på børnenes præmisser.

Ikke kun en hjælp for børn

Som det foregående citat viser, er Kaffe Kanin Vintergæk Væk ikke kun et værktøj, der skal hjælpe børn i at få en forståelse af, hvad det vil sige at være pårørende til demensramte.
Stump og Bedstemor er ikke i starten klar over, hvad der sker med Bedstefar, og Bedstemor bliver derfor såret og sur over hans opførsel, hvilket bringer en endnu dårligere stemning til huset. Vi som læsere kan bedre relatere til begivenhederne og dermed have bedre indsigt i, hvad der sker. Illustrationerne viser flere og flere ord ligge og flyde på gulvet, og de smukke og farverige blomster falmer og visner gradvist. Illustrationerne er virkelig med til at give bogen en dybde og beriger på alle måder tekstens indhold og æstetik. Først da det hele eskalerer, får Bedstemor øjnene op for de tegn, som vi læsere har kunnet se, og Bedstemorens rolle bliver en påmindelse for os voksne om at lægge mærke til vores omgivelser og på den måde reagere hurtigere.

De 123 blomster ser ud, som om de ikke er blevet passet i lang tid. ”Hvorfor har jeg ikke lagt mærke til det før?” hvisker Bedstemor. Vist mest til sig selv.

Historien er dog ikke udelukkende en gennemgang af en ældre herres forfald og hans pårørendes magtesløshed. Atmosfæren i bogen skifter, efter at bedstemoren har indset, hvad der er sket, og vi får at se, hvordan man kan leve et godt liv både som pårørende og som demensramt. Bagerst i bogen er der et afsnit til voksne, hvor man kan læse om reminiscens, en metode hvor man aktivt prøver at stimulere positive minder ved hjælp af sanser. Afsnittet forklarer, hvorfor dette er hjælpsomt for demensramte, men i selve historien får man en måske mere håndgribelig idé om, hvad det vil sige at stimulere en persons sanser, så de kan huske.

Først vil Bedstefar ikke have kaffen, men så holder Bedstemor koppen med den krydrede kaffe-duft under hans næse. Så vil han godt drikke.

Jeg havde personligt aldrig hørt om reminiscens og blev helt fortrøstningsfuld efter at have læst om Stumps bedstefars forfald. Det er måske ikke det mest logiske valg som en almindelig børnebog, men hvis man er i samme situation som Stump, er Kaffe Kanin Vintergæk Væk et uvurderligt værktøj for forældre; ikke kun for deres børns skyld, men også for deres egen skyld. Bogen giver læseren håb om en bedre fremtid som pårørende.Betina Birkjær: Kaffe Kanin Vintergæk Væk

44 sider

Jensen & Dalgaard

Januar 2019

Bogen kan købes her