Jan Poulsen fortæller på mesterlig vis om Bowies liv på og udenfor scenen i nærværende biografi. Forfatteren evner at zoome ud og få den store fortælling omkring Bowie inddraget på en relevant og saglig måde.

 

Ikonet Bowie

Kalenderen siger den 10. januar 2016. Musikindustrien er i chok. David Bowie er død. Nyheden er overalt i medierne den pågældende morgen, og alle der har haft blot den mindste tilknytning til Bowie, er ude og vise deres sorg over stjernens død. Og det kan ikke overraske. Bowie var et ikon, en levende legende. Med sine 28 studiealbums efterlod han sig et eftermæle, de fleste musikere kun kan drømme om at få. Han var først og fremmest musiker, men han var også entertainer i ordets mest bogstavelige forstand. Med sine mange alteregoer, optræden i teater og på film var han en vifte af farver, der strålede på alt i tiden. Han var indbegrebet af sin tid, hvor han, især i 60’erne og 70’erne, gjorde op med den konventionelle tilgang til musik versus performance. Han var en first mover, en foregangsmand, han var en kunstner der altid søgte det nye.

Jan Poulsen har med sin store indsigt i Bowies liv og værker skrevet nærværende biografi med en mærkbar kærlighed til legenden. På yderst saglig vis behandler Poulsen Bowies livsværk, hvor der samtidig er plads til humoristiske anekdoter og fortællinger fra sprækkerne i hans liv. For der var indimellem sprækker i Bowies liv, ligesom der er i ethvert andet menneskes liv. En stjerne er også bare et menneske.

David Bowie – Starman 1947-2016 er inddelt efter de temaer over hvilke Bowie har lavet musik, samt til en vis grad de steder han har boet. Man kunne også kalde det ‘perioder’, som forfatteren refererer til i biografien, og den gradvise udvikling Bowie gennemgår som person og musiker. Det er en meget helhedsorienteret inddeling som giver et godt overblik, hvor man som læser nemt kan slå op i indholdsfortegnelsen og dykke ned i en given periode, som man er særligt interesseret i.

Bogen er sprogligt lettilgængelig, og det skal bestemt forstås positivt. Sproget er ikke unødvendigt akademiseret, så det tilslører indholdet, som primært er det interessante ved en biografi i min optik. Velskrevne sætninger krydret med humor og en enestående viden om Bowie, gør bogen til en sand fornøjelse at læse, og den er på ingen måder tung og tør, som nogle biografier desværre godt kan være.

Noget der særligt begejstrer mig ved denne biografi er, at den indeholder en komplet værkfortegnelse over alle Bowies udgivelser. En sådan burde indgå i alle musikalske biografier, men det ses ikke særligt ofte, slet ikke i samme omfang og lige så udførligt lavet. Der er tilmed billeder af alle covers. Det er virkeligt lækkert som musiknørd at kunne se præcis hvor, hvornår og på hvilket label en specifik plade udkom.

Bogen er den bedste Bowiebiografi jeg til dato har læst, og for Bowiefans er den altså et must-own, hvis du spørger mig.

Dyk ned i Bowies liv med denne fremragende biografi; du vil blive klogere og underholdt på én og samme gang.

5 modspor


Info

 

Forfatter: Jan Poulsen

Forlag: Gyldendal

Udgivelsesår: 2016

Køb bogen her.